DSM verlengt contract Martijn Tusveld: ‘Sterke allrounder’

Wielrennen Redactie

Martijn Tusveld blijft tot minstens 2024 rijden bij Team DSM. Dat heeft de WorldTour-formatie bekendgemaakt. De 28-jarige profrenner uit Utrecht is dit jaar voor het eerst actief in de Tour de France en een van de steunpilaren van de Franse kopman Romain Bardet. ‘Ik heb het gevoel dat ik jaar na jaar sterker word met het team en wil die stappen blijven zetten. Ik ben benieuwd wat de komende jaren nog gaan brengen,’ stelt Tusveld.

De Utrechter rijdt sinds 2018 voor Team DSM, voorheen Sunweb. Hij kwam voort uit de opleidingsploeg van de Rabobank en reed ook nog een seizoen voor Roompot-Nederlandse Loterij. ‘Toen ik in 2018 bij het team kwam voelde ik me meteen thuis. Ik vind het een hele fijne omgeving met een fijne groep mensen met wie ik goed kan opschieten, zowel op als naast de fiets.’

Ploegleider Rudi Kemna is erg te spreken over de Utrechter. ‘Martijn heeft zich ontwikkeld tot een sterke allround renner die over een goed vermogen beschikt voor het vlakke maar ook goed kan klimmen. Het was geweldig om te zien hoe hij zich toonde in een vlucht in de Giro met de vijfde plaats als resultaat. We zijn benieuwd naar wat hij kan blijven doen voor het team in zijn sterke, ondersteunende rol.’

Behalve Tusveld hebben van de Tourrenners ook landgenoot Nils Eekhoff, de Australiër Chris Hamilton en de Amerikaan Kevin Vermaerke een contractverlenging aangeboden gekregen.

Ingepakte knie

Overigens kwam Tusveld de etappe voor de laatste rustdag in de Tour ten val. Met een ingepakte knie ging hij twee dagen later van start in de zestiende etappe naar finishplaats Foix. Voor de camera van de NOS blikte hij nog even terug. ‘We reden met vijftig in het uur en dan raak je heel hard de grond. Wat dat betreft kwam de rustdag op het goede moment want ik kon nauwelijks lopen, zo stijf was ik. Nu zijn de armen en knie nog wel stijf, maar het gaat al weer een stuk beter. Toch zal het wel een paar weken duren voordat het helemaal over is.’

Bij de val was ook Steven Kruijswijk betrokken. De renner van Jumbo-Visma kon zijn weg niet meer vervolgen. Tusveld: ‘Het gebeurde toen bij mij de ketting erafschoot en ik de controle over de fiets kwijt was. Ineens lagen we op de grond. Ik ben er nog goed vanaf gekomen dat ik niks gebroken heb, Steven was daarentegen behoorlijk gehavend.’ Zodanig dat Kruijswijk met een schouderblessure de Tour moest verlaten en geletruidrager Vingegaard in de slotweek een belangrijke helper kwijt is.

Tusveld hoopt de komende dagen Bardet nog te kunnen bijstaan. De Fransman staat vierde in het klassement en heeft het podium nog niet uit zijn hoofd gezet.