Duitse krant: Wilco Kelderman kopman van BORA in de Tour

Wielrennen Redactie

Wilco Kelderman wordt deze zomer de kopman van BORA-hansgrohe in de Tour de France. De weg komt voor hem vrij nu Emanuel Buchmann, in 2019  verrassend vierde in La Grande Boucle, te kennen heeft gegeven niet naar de Frankrijk te willen maar naar Italië voor de Giro. Hij acht het parcours van de Tour minder geschikt voor hem. Dat schrijft de Duitse krant Wetteraurer Zeitung die zich baseert op een online gesprek met de Duitse topcoureur.

Wilco Kelderman heeft al laten doorschemeren graag naar de Tour te willen. De 29-jarige Barnevelder lijkt nu het speelpunt te worden van de Duitse formatie voor de belangrijkste wielerwedstrijd van het jaar. Althans, voor wat betreft het eindklassement en daar zal BORA-hansgrohe, waar Kelderman een van de nieuwkomers is, zeker niet al haar geld op willen zetten. Daarvoor heeft de ploeg te veel goede sprinters in de gelederen zoals Peter Sagan, zevenvoudig winnaar van de groene puntentrui in de Tour, en Pascal Ackermann. Laatstgenoemde wil graag naar de Tour, maar beseft dat er veel sprinters staan op de longlist. ‘Het zal ook van de vorm afhangen,’ stelt de Duitser realistisch.

Buchmann reed vorig jaar niet de Tour vanwege rugpijn. In de Giro zal hij zijn debuut maken. Tijdens een digitale mediaronde vertelde hij dat het parcours met veel tijdritkilometers en weinig aankomsten bergop hem minder past, al wil hij wel een keer op het podium van de Tour eindigen.

 

Wereldklasse

Kelderman was in zijn jonge jaren van wereldklasse in de race tegen de klok. De laatste jaren zijn de resultaten op dat onderdeel wat minder, maar de vele valpartijen waar hij mee geconfronteerd werd zullen daar mede debet aan zijn. Wellicht dat zijn nieuwe ploeg hem kan inspireren zodat hij in de twee tijdritten die in het parcours zijn opgenomen winst kan boeken. ‘Wilco heeft bewezen dat hij kan tijdrijden. En de tijdrit is altijd een sleutelfactor,’ aldus teamchef Ralph Denk.

Welke helpers Kelderman zullen bijstaan is nog niet bekend. Er circuleren namen rond van Lennard Kämna en Patrick Konrad, maar de definitieve Tourploeg zal pas vlak de start worden bekendgemaakt.

Door hem tot kopman te benoemen spreekt de ploegleiding van BORA-hansgrohe meteen haar vertrouwen uit in Kelderman. Dat ontbrak afgelopen jaar bij zijn oude ploeg Sunweb, tegenwoordig DSM geheten, waar Kelderman desondanks als nummer drie het podium haalde.

Momenteel is de Barnevelder met de hele ploeg op trainingskamp aan het Gardameer in Italië.