Duizenden trotseren weer en wind tijdens Singelloop

Atletiek Jeroen Scholman

Duizenden hardlopers trotseerden weer en wind tijdens de 69e editie van de Singelloop. De aanhoudende regen had geen invloed op de positieve instelling van de fanatieke en weerbestendigde lopers, die 5 dan wel 10 kilometer aflegden door de Utrechtse binnenstad. Jeroen Bakker was de snelste op de kortste afstand, Abraham Cheroben won de 10 km.

Bakker volbracht de 5 km in 15,27 minuten. De snelste vrouw op deze afstand was Emma Kok in de prima tijd van 19,40. Kwamen de snelste man en vrouw op de 5 kilometer uit Nederland, de winnaars van de 10 km waren beiden afkomstig uit het hardloopgekke Kenia. Cheroben deed er 28,17 minuten over en bleef daarmee ternauwernood zijn landgenoot Kelvin Kiptum voor. Bij de vrouwen wist Eva Cherono overtuigend naar de overwinning te snellen in een tijd van 30,51.

Vlak voor de start op de Maliebaan werden alle deelnemers goed opgewarmd door De Sfeerman. Met wat lekkere, harde beats kon iedereen zijn spieren nog even losgooien voor het geval deze ‘kou zouden vatten’. Na het startschot vertrokken de verschillende startvakken één voor één om te voorkomen dat het een grote polonaise werd richting de finish bij het Wilhelminapark.

Iedereen had op zijn eigen manier naar dit hardloopevenement toegeleefd. Sommigen trainden met een speciaal opgericht hardloopgroepje, anderen vonden het prettiger om alleen te trainen. Er was ook nog een groep atleten die het niet nodig vond om extra te trainen.

 

Beleving

Het leuke aan de Singelloop is dat je tijdens dit hardloopevenement nooit alleen rent en samenkomt met iedereen die hier naartoe heeft geleefd. Duizenden getrainde en minder getrainde atleten renden door de motregen om een persoonlijk record neer te zetten, al is dat door de drukte vrij lastig, of om te genieten van de gezellige sfeer langs de weg. Want veel deelnemers aan de Singelloop komen voor de beleving en de prestatie op zich.

Door het regenachtige weer kreeg de volbrachte prestatie dit keer een extra dimensie. Door de omstandigheden was een persoonlijke toptijd moeilijk te realiseren, maar genieten van het enthousiaste publiek langs de route was niet anders dan andere jaren.

Het parcours was gevuld met publiek dat vrienden, familie én onbekende deelnemers kwam aanmoedigen. Er werd driftig geklapt en gejuicht, terwijl enkele (bras)bands en koren voor een fantastische sfeer langs het parcours zorgden. Ondanks de regen bleven zij staan en dat werd door veel lopers duidelijk gewaardeerd.

Geen loper bleef droog, maar volgens velen had het heel veel erger gekund. Een opgewekte en positieve sfeer dus bij de finish in het Wilhelminapark.

 

Meer foto’s van de Singelloop 2019 op onze Facebook site.