Dylan van Baarle bekwame afmaker in slotrit Dauphiné

Wielrennen Redactie

Dylan van Baarle heeft zich nadrukkelijk kandidaat gesteld voor deelname aan de Tour de France. De Veenendaler won zondag de slotetappe van het Critérium du Dauphiné door in de sprint de Australiër Jack Haig te kloppen. Het tweetal was op 15 kilometer van de finish uit een kopgroep ontsnapt. Jakob Fuglsang won de Franse etappekoers.

Van Baarle had aan het begin van dit seizoen de voorjaarsklassiekers en deelname aan de Tour de France als zijn grote doelen gesteld. De voorjaarsklassiekers verliepen niet geheel naar wens, deels het gevolg van de handblessure die hij opliep in de Omloop Het Nieuwsblad. Intussen waren er allerlei verwikkelingen bij zijn werkgever, team Sky. Er kwam een andere hoofdsponsor en de ploeg veranderde van naam. Een dreun van jewelste voor het nieuwe Team Ineos was het uitvallen van viervoudig Tourwinnaar Chris Froome in de Dauphiné. De beoogde kopman voor de Ronde van Frankrijk klapte tijdens een verkenningsrondje op een muur en brak daarbij tal van ledematen. Froome is voor de rest van het seizoen uitgeschakeld en de vraag is of hij ooit nog terugkeert aan de top.

Waarschijnlijk zal Geraint Thomas in de Tour de rol als kopman overnemen, al gaf in de Dauphiné klimmer Wout Poels er blijk van in grote vorm te verkeren. De Nederlander schreef zaterdag de ingekorte koninginnerit op zijn naam. Teamgenoot Van Baarle spaarde zich voor de volgende dag en met succes. Hij behoorde tot een kopgroep van een man of twaalf die er al vroeg vandoor ging en reageerde alert toen Haig op avontuur ging. In de sprint bleef Van Baarle koel. ‘De afgelopen week kende ups en downs,’ sprak hij na zijn triomf. ‘Iedereen weet wat er gebeurd is met Chris, maar gelukkig heeft de ploeg het goed opgepakt.’

Als hij wordt aangewezen voor de Tourploeg, en die kans lijkt reëel, zal Van Baarle volledig in dienst moeten rijden van de kopman.

 

Jan-Willem van Schip

Jan-Willem van Schip. Foto: Team Roompot

In de Baloise Belgium Tour heeft Schalkwijker Jan-Willem van Schip zijn fantastische openingsdag geen vervolg kunnen geven. Woensdag won de renner van Roompot Charles de eerste etappe van de rittenkoers die zondag een verrassende winnaar kreeg in de pas 19-jarige Remco Evenepoel. Dat de Belg een enorm talent is, bewees hij in het najaar door wereldkampioen bij de junioren te worden. Maar dat Evenepoel, ingelijfd door Deceuninck – Quick Step van de ervaren manager Patrick Lefevere, nu al wint bij de profs mag gerust opzienbarend genoemd worden. Van Schip eindigde als 100ste in het eindklassement op ruim een half uur van de winnaar. Lars van der Haar uit Woudenberg werd 22ste.

 

Lorena Wiebes

Lorena Wiebes. Foto Parkhotel Valkenburg

Lorena Wiebes uit Mijdrecht schreef zondag de Belgische eendagskoers SPAR Flanders Diamond Tour op haar naam. De renster van Parkhotel Valkenburg was na bijna 120 kilometer de snelste in een massasprint. De Italiaanse Elisa Balsamo werd tweede, de Belgische Lotte Kopecky derde.

 

Poort Omloop

In de Midden-Brabant Poort Omloop streden twee renners uit de regio Utrecht aan het front. Martijn Budding (Veenendaal) en Lars van den Berg (De Meern maakten deel uit van een kopgroep van zes, maar konden niet voorkomen dat ze weer werden opgeslokt door het peloton. Arvid de Kleijn van de ploeg Metec won in Gilze de massasprint.