Dylan van Baarle heeft bekken gebroken: geen WK voor hem

Wielrennen Hans van Ommeren

Voor Dylan van Baarle is het seizoen ten einde. De 26-jarige Veenendaler blijkt een breuk in zijn bekken te hebben opgelopen bij de merkwaardige valpartij na de finish van de twaalfde etappe van de Vuelta. Hij knalde daarbij op een overstekende official. Door de verwondingen kan Van Baarle een streep zetten door het WK tijdrijden.

De renner van Sky was daarvoor geselecteerd door bondscoach Thorwald Veneberg op grond van zijn nationale titel in deze discipline. Wilco Kelderman en wereldkampioen Tom Dumoulin zouden hem op het heuvelachtige parkoers in Innsbruck vergezellen in de race tegen de klok. De Veenendaler zal worden vervangen door Jos van Emden.

Van Baarle reed nog wel de dertiende etappe in de Ronde van Spanje uit, maar leed veel pijn in met name de liesstreek. Hij kon als gevolg van de val nauwelijks lopen zodat besloten werd dat hij de volgende dag – zaterdag – niet meer van start zou gaan. De hoop dat hij tijdig opgelapt kon worden voor de WK-tijdrit op woensdag 26 september is ijdel gebleken. Scans hebben uitgewezen dat er een beuk zit in zijn bekken.

 

‘Positief blijven’

Op de website van Sky verklaart Van Baarle dat hij de blik al weer richt op volgend jaar. ‘Ik probeer positief te blijven en vooruit te kijken, maar dit is natuurlijk niet de manier waarop ik het seizoen wilde afsluiten. Hopelijk ben ik snel verlost van de pijn en de blessure, zodat ik kan beginnen met de voorbereidingen op het volgend seizoen.’

Volgens ploegarts Neil Heron heeft de Nederlander, die door Sky vooral is aangetrokken voor de eendagsklassiekers, twee scans ondergaan. ‘Die bevestigden een breuk aan de rechterzijde van zijn bekken boven het heupgewricht. De komende weken moet hij volledig rust nemen. Daarna zullen we beginnen met het opbouwen van kracht in het been.’