Dylan van Baarle maakt in Tour Down Under rentree in peloton

Wielrennen Hans van Ommeren

Dylan van Baarle keert aan de andere kant van de wereld terug in het wielerpeloton. De 26-jarige Veenendaler mag in de Tour Down Under zijn geluk beproeven in dienst van zijn landgenoot Wout Poels, de kopman van Sky in de Australische rittenkoers. Maar het vizier van Van Baarle reikt verder dan de komende dagen.

Begin maart moet hij er echt staan wanneer met de Omloop Het Nieuwsblad voor de West-Europeanen het wielerseizoen daadwerkelijk begint. Van Baarle is de man van de voorjaarsklassiekers. ‘Ik kijk uit naar de Vlaamse koersen,’ verklaart hij op de website van werkgever Sky. ‘Het is iets speciaals en heeft een bijzonder plekje in mijn hart. De Ronde van Vlaanderen is één van mijn favoriete wedstrijden en ik denk er vrijwel altijd aan. Ik wil er dan ook een goed resultaat behalen.’ In 2016 werd hij zesde in Vlaanderens Mooiste, een jaar later zelfs vierde en vorig jaar twaalfde.

De Veenendaler zag in september zijn seizoen als een nachtkaars uitgaan toen hij in de Vuelta omver werd gelopen door een overstekende official. Dat gebeurde notabene na de finish van de twaalfde etappe, waarin hij bijna een ritzege aan zijn  palmares had kunnen toevoegen. Achter de Fransman Alexandre Geniez eindigde het krachtmens na een ijzersterke etappe als tweede. Aan de onfortuinlijke val hield hij een gebroken bekken over. Van Baarle kon tevens een streep zetten door het WK tijdrijden waarvoor hij door bondscoach Thorwald Veneberg samen met Tom Dumoulin en Wilco Kelderman was geselecteerd.

 

Volledig hersteld

Inmiddels is hij helemaal hersteld en zijn doelen voor dit seizoen zijn duidelijk. Van Baarle wil in de eerste plaats vlammen in de grote klassiekers in het voorjaar. ‘Ik heb veel pijn gehad na de val in de Vuelta, maar de blessure is volledig genezen en ik ben blij dat ik weer kan koersen.’

Hij hoopt daarnaast een plaats te verwerven in de Tourformatie van Sky. Daarvoor zijn meer kandidaten, zeker nu het Engelse mediabedrijf te kennen heeft gegeven alleen dit jaar nog de wielerploeg te willen sponsoren. Overigens gaan er geruchten dat Sky toezeggingen heeft gedaan aan manager Dave Brailsford dat hij in alle rust op zoek kan naar een nieuwe geldschieter. Indien nodig zou het bedrijf ook na 2019 nog garant willen staan voor een groot deel van het budget, dat volgens de Italiaanse krant La Gazetta dello Sport – de krant achter de Giro d’Italia – dit jaar zo’n slordige 43 miljoen dollar bedraagt.

De Tour Down Under is van 15 tot en met 20 januari. Steeds meer renners steken de oceaan over om in het momenteel zomerse Australië te schaven aan hun vorm. Maar het is niet zomaar een koers, met de Tour Down Under wordt het nieuwe World Tour-seizoen geopend. Bij Sky is Wout Poels de kopman, bij Jumbo-Visma (vorig jaar LottoNL-Jumbo) Robert Gesink. Hij wordt bijgestaan door onder meer Veenendaler Lennard Hofstede die is overgekomen van Team Sunweb.