Dylan van Baarle maakt selectie voor Tour volledig waar

Wielrennen Hans van Ommeren

Dylan van Baarle heeft zijn selectie voor de Tour-ploeg van INEOS volledig waargemaakt. De Veenendaler verrichte in de Alpen waardevolle hand-en-spandiensten voor de kopman. Dat waren er lange tijd twee, maar uiteindelijk moest Geraint Thomas terugtreden ten gunste van Egan Bernal. De jonge Colombiaan won de Tour en Van Baarle kon zondag aan de champagne.

Het zal hem ongetwijfeld een langere verbintenis bij de rijke Britse wielrenequipe opleveren. Het AD wist al eerder te melden dat het contract van Van Baarle met drie jaar verlengd zou worden en de laatste Tourweek zal dat voornemen zeker versterkt hebben bij het management. Van Baarle is geen klimmer, zeker niet in het hooggebergte, maar wat hij in de laatste bergetappe – vanwege de slechte weersomstandigheden drastisch ingekort – liet zien was indrukwekkend. Mede dankzij zijn kopwerk, en dat van Jumbo-Visma, werd de Franse smaakmaker Julian Alaphillipe van het podium geduwd ten gunste van de Nederlander Steven Kruijswijk. Het leverde Team INEOS de eerste twee plaatsen in het algemeen klassement op met Bernal en Thomas. Dylan van Baarle werd uiteindelijk 46ste op 1,51 uur van zijn jonge Colombiaanse ploeggenoot, maar dat was slechts van belang voor de statistieken.

Champagne in de laatste rit op weg naar de Champs Elysées dus voor de Veenendaler, die maandag net als de andere Nederlanders in de Tour zal opdraven in Daags na de Tour, het criterium in Boxmeer. Daar rijdt overigens ook de vrouwentop die in de Giro Rosa voor een stortvloed aan ritzeges zorgde, inclusief winnaar Annemiek van Vleuten.

 

Geen illusies

Een andere deelnemer uit de regio Utrecht aan het grootste en in jaren niet zo spannende wielerevenement, Wilco Kelderman, zag zijn angstvisioenen bewaarheid worden. De Barnevelder was zonder al te veel illusies naar de start in Bussel gegaan en het werd nog erger. Vooraf had hij de hoop gekoesterd voor een ritzege te kunnen gaan – het klassement had hij bij voorbaat al uit zijn hoofd gezet – maar aanhoudende en erger wordende rugproblemen dwongen hem op de tweede rustdag vroegtijdig uit de Tour te stappen. Ondanks een sterk gereden ploegentijdrit bleek de renner van Sunweb fysiek nog niet volledig hersteld van zijn ernstige val in maart in de Ronde van Catalonië. Kelderman en de Tour de France, het is tot dusver geen gelukkige relatie gebleken. Wellicht kan hij zich revancheren in de Vuelta die op 24 augustus van start gaat en waarin hij in 2017 zijn beste resultaat in een grote ronde (vierde) neerzette.

Dylan Groenewegen uit Abcoude had gemengde gevoelens na de verloren sprint in de slotetappe op de Champs Elysées. ‘Hij (Caleb Ewan, red.) was vandaag beter’, sprak hij eerlijk. Het sprintkanon van Jumbo-Visma kampte met een lichte verkoudheid, maar wilde dat niet als excuus aanvoeren. Groenewegen kon terugkijken op een redelijk geslaagde Tour, na de zware val in de eerste etappe. Hij herstelde gaandeweg in de dagen daarna en pakte uiteindelijk toch een ritzege, voor een topsprinter het enige wat telt.