Dylan van Baarle mag heel lang hopen in de ‘hot seat’

Wielrennen Redactie

Urenlang voerde Dylan van Baarle het klassement aan van de tijdrit waarmee de Vuelta zaterdag van start ging. De vroeg vertrokken Veenendaler mocht glunderend plaatsnemen in de hot seat. ‘Doe een dutje Dylan’, adviseerde een commentator. Uiteindelijk werd hij vijfde achter winnaar Rohan Dennis. Ook Wilco Kelderman, tiende, kon tevreden zijn.

Met twee renners bij de eerste tien presteerde Nederland uitstekend in de openingsrit van de Ronde van Spanje. Wat te denken ook van Martijn Tusveld. In zijn allereerste grote ronde volbracht de Utrechter de afstand van acht kilometer als 23ste, slechts zes tellen langzamer dan zijn kopman Kelderman. De Barnevelder heeft bij afwezigheid van Tom Dumoulin misschien wel de meest vloeiende stijl van het hele peloton, maar moest er negen voor zich dulden. Toch zal hij niet ontevreden zijn. Na een pechvol seizoen was het zijn eerste koers sinds lange tijd en Kelderman won tijd ten opzichte van andere klassementsrenners als Richie Porte, Vincenzo Nibali en Nairo Quintana.

Van Baarle heeft zelfvertrouwen gekregen sinds zijn nationale titel in deze discipline enkele maanden geleden. Veel renners beten zijn tanden stuk op de scherpe tijd van 9.59 minuten die de renner van Sky in de straten van Malaga neerzette. Uiteindelijk dook Nelson Oliveira van Movistar er als eerste onder, gevolgd door Van Baarles ploeggenoot Michael Kwiatkowski. Maar aan Dennis kon niemand tippen en de Australiër ontving dan ook als eerste de rode leiderstrui in de Vuelta.