Dylan van Baarle voelt zich fit genoeg voor wegwedstrijd WK

Wielrennen Redactie

Dylan van Baarle rijdt de wegwedstrijd van de wereldkampioenschappen wielrennen. De Veenendaler voelt zich fit genoeg om zondag 26 september te starten in de bijna 270 kilometer lange koers tussen Antwerpen en Leuven, die veel ingrediënten heeft van de ouderwetse klassieker. Ook Mathieu van der Poel is vooralsnog opgenomen in de oranje equipe van de elitemannen. Maar of hij daadwerkelijk start zal pas na komend weekeinde beslist worden.

Beide renners waren twijfelgevallen voor bondscoach Koos Moerenhout. Die was ook al geconfronteerd met de afmelding van Tom Dumoulin nadat hij door een auto was aangereden. Met in het achterhoofd het oproepen van eventuele reserves moest Moerenhout echter wel een knoop doorhakken omtrent de selectie voor de laatste wedstrijd van de WK, de wegrace van de mannen. Dat heeft hij nu gedaan, zij het nog steeds met een slag om de arm.

Van Baarle verkeerde in de vorm van zijn leven toen hij bij een valpartij betrokken was in de twaalfde etappe van de Vuelta en enkele dagen later voortijdig de ronde moest verlaten. Een pijnlijke heup speelt hem sindsdien parten en hij moest afzeggen voor het EK.

Maar het parcours van het WK voor de profs ligt hem. Veel venijnige beklimmingen plus wat kasseien zorgen ongetwijfeld voor een zware wedstrijd en juist in dergelijke eendagskoersen komen de kwaliteiten van de renner van INEOS Grenadiers tot hun recht. Hetzelfde geldt voor Van der Poel die kampt met rugproblemen, het gevolg van zijn val in de olympische mountainbikewedstrijd. De beoogde kopman van Nederland, met mogelijk Van Baarle in de rol van schaduwkopman, wil in het weekeinde nog twee koersen in België – de Primus Classic (zaterdag) en de Gooikse Pijl (zondag) – rijden en dan beslissen of hij een week later definitief start.

Naast Mathieu van der Poel en Dylan van Baarle zijn ook Bauke Mollema, Mike Teunissen, Sebastian Langeveld, Oscar Riesebeek, Danny van Poppel en Pascal Eenkhoorn opgenomen in de ploeg voor de wegwedstrijd. ‘De selectie is nog niet honderd procent definitief,’ erkent Moerenhout. ‘Maar de ervaringen van Mathieu van der Poel in het afgelopen weekeinde zijn dermate positief dat we goede hoop hebben dat hij kan rijden. Mathieu moet zelf na het weekeinde afwegen of zijn rug de belasting aan kan en of hij de benodigde trainingsarbeid kan verrichten richting het WK.’