Ede in de ban van het NK

Wielrennen Redactie

Ede is deze week in de ban van het NK wielrennen. Woensdag is het de beurt aan de tempobeulen tijdens het NK tijdrijden, in het weekeinde staat de wegwedstrijd op het menu. Vooral bij de mannen laten zondag tal van toppers verstek gaan omdat ze vinden dat ze niets te zoeken hebben op het vlakke parcours en volop in voorbereiding zijn op de Tour de France.

Voor de race tegen de klok hadden Tom Dumoulin (kampioen in 2016 en 2017) en Wilco Kelderman (kampioen in 2015) zich al eerder afgemeld, waardoor Veenendaler Dylan van Baarle een behoorlijke kans maakt zijn titel te prolongeren. Concurrentie is er vooral van Jos van Emden, nog steeds lid van De Volharding, en Niki Terpstra die ongetwijfeld nog een keer volop wil gaan met het oog op zijn vrijbuitersrol in de Tour. Utrechter Martijn Tusveld keerde in het Criterium Dauphiné terug van een blessure en kan wellicht een rol als outsider vervullen. Uniek is dat de beste tijdrijders van Nederland door het nationale park De Hoge Veluwe rijden.

De mannen rijden 41 kikometer, 9 meer dan de vrouwen waar wel de hele Nederlandse top acte de présence geeft. En dus ook de hele wereldtop, want Annemiek van Vleuten, Anna van der Breggen  en Ellen van Dijk bezetten in deze volgorde tevens het podium van het afgelopen WK. Het parcours lijkt het meest geschikt voor Van Dijk, maar de Woerdense zal het zeker niet cadeau krijgen. Andere kanshebbers voor een podiumplaats zijn Lucinda Brand en misschien Floortje Mackaij uit Woerden.

 

Voor sprinters

De start van de wegwedstrijd is op de lommerijke Arnhemseweg, waar tevens de finishlijn is getrokken. Het peloton rijdt via Bennekom en Wageningen een omloop van ruim 25 kilometer. Ook al zijn er enkele heuvels in het parcours opgenomen, de (vrouwelijke) profs en ook de beloften zullen daar naar alle waarschijnlijkheid weinig moeite mee hebben. Bij de mannen had titelverdediger Mathieu van der Poel al eerder te kennen gegeven het NK niet te zullen rijden. Dumoulin zou wel komen, maar gelet op alle ontwikkelingen van de laatste dagen lijkt de kans daarop minimaal. De Limburger heeft besloten niet de Tour de France te rijden en zich volledig te richten op zijn herstel. Sunweb-ploeggenoot Wilco Kelderman gaat vooralsnog wel naar de Tour en  hij kan zeker nog wat wedstrijdkilometers gebruiken want de Ronde van Zwitserland was een moeizame bevalling voor de Barnevelder. De kans dat het op een sprint zal uitdraaien is erg groot en de eerste gegadigde voor de roodwitblauwe trui is dan Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma) uit Abcoude met Fabio Jakobsen (Deceuninck-Quick Step) als zijn naaste belager.

 

Programma NK tijdrijden

Woensdag 26 juni

Beloften  (32 km) 10.30-12.10 uur

Vrouwen (32 km) 12.15-14.00 uur

Mannen (41 km) 15.15-16.00 uur

 

Zaterdag 29 juni

10 uur wegwedstrijd beloften (148 km)

13.30 uur wegwedstrijden elitevrouwen (123 km)

 

Zondag 30 juni

12.05 uur wegwedstrijd elitemannen (234 km)