Eden moet kinderen aan flag football krijgen

American Football Redactie

Eden is de hoofdpersoon uit een te verschijnen verhaal over flag football. Ter promotie en uitleg van de variant van American Football in Nederland vertaalde de Utrecht Dominators het Engelse boekwerkje, oorspronkelijk uitgegeven door de UK Dukes. Deze vereniging die zich vooral bezig houdt met de promotie van flag football, bedacht een verhaal over een meisje dat wel wil sporten, maar niet precies weet wat ze precies wil doen.

Eden verveelde zich. Ze was in het park met papa en haar kleine broertje Deacon, maar ze had geen plezier. Het was moeilijk om leuke nieuwe dingen te vinden die ze alleen kon doen. Haar broertje was nog heel jong, dus papa moest op hem letten. PWIET! Een luid schel geluid vestigde haar aandacht op enkele kinderen aan de andere kant van het park.

Eden vindt het erg spannend om bij een nieuwe club te gaan kijken, ook als ze geïnteresseerd is in de sport. Ze besluit het toch te proberen en door kleine succeservaringen achter elkaar, krijgt ze zelfvertrouwen en lukt het haar de sport onder de knie te krijgen.

De Utrecht Dominators verspreidt het boekje in Nederland en richt zich vooral op jongeren tussen 7 en 15 jaar. De club is al 16 jaar actief met het aanbieden van American football en flag football voor iedereen in Utrecht en omstreken. Met dit nieuwe kinderboek over flag football willen zij nu nog meer kinderen enthousiast krijgen voor de sport. Ilja Tersteeg, huidig bestuurslid en tevens een van de oprichters van de Utrecht Dominators, vertaalde het boek zelf. ‘Eden en de Dukes gaat over flag football, maar het vertelt een breder verhaal. Het gaat bijvoorbeeld ook over diversiteit: de boodschap is dat alle kinderen flag football kunnen spelen, ongeacht leeftijd, etniciteit, gender en lichaamstype’.

Het boek vergroot de kennis over de sport en in een bijbehorend werkboek ‘Flag football op school’ staat de benodigde praktische uitleg, oefeningen en spelvormen waar docenten, buurtsportcoaches en trainers meteen mee aan de slag kunnen. Tersteeg: ‘We hopen dat veel kinderen enthousiast raken voor deze sport. De basis die in dit boek staat biedt al voldoende kennis om meteen te kunnen beginnen. In juni 2021 organiseren wij, mits mogelijk vanwege corona, ons school flag football toernooi en hopen dan veel nieuwe kinderen te mogen verwelkomen. Eden vond het een beetje eng om nieuwe vrienden te maken en een nieuwe sport te proberen, maar als zij het kan, dan
kunnen de kinderen uit de provincie Utrecht het ook.’

Eden and the Dukes is inmiddels in acht talen verschenen. Het boek is gratis aan te vragen op de site van de Utrecht Dominators: https://utrecht-dominators.nl/eden-en-de-dukes/