Een bijzondere Jonathan-familie in Zeist

Voetbal Hans van Echtelt

Al een aantal jaren zit er een bijzonder gezelschap op rij 42 vlak in Vak P voor me in Stadion Galgenwaard. Het betreft de voetbalfamilie Slijper uit Zeist, tot voor kort ook nog in gezelschap van een moeder van in de negentig.

Reden genoeg dus voor een nader onderzoek. Hier volgen de namen: moeder Joke,  was geregeld in gezelschap van een van haar vijf kinderen: Caroline (uit ’56) , Frank (uit ‘58) Jantine (uit ’66), Wout (uit ’63) en Dieuwke (uit ’69).

De intussen overleden vader van het gezin heeft vroeger altijd gevaren, op de ‘wilde vaart’ waardoor hij langdurige perioden van het jaar op zee verbleef. Frank: ‘Dat duurde soms wel een jaar lang, zodat we door grotendeels alleen door mijn moeder Joke zijn opgevoed. Als vader Jan wel thuis was, bezocht hij iedere zaterdag zijn cluppie Jonathan. Na zijn pensionering werd hij vaste supporter van het eerste elftal.  Op de donderdagavonden was mijn vader altijd in de kantine van Jonathan te vinden voor een potje klaverjassen.’

In die periode was moeder Joke met regelmaat op het sportveld te vinden om wedstrijden van haar kinderen te bezoeken. Ze was tot ver boven de tachtig toen ze nog naar de wedstrijden van zoon Frank in het derde van Jonathan ging kijken. En tot haar 92e jaar zat ze ook nog wekelijks op zaterdagmiddag in het wedstrijdsecretariaat naar de voetbalduels op het hoofdveld te kijken. Ze woonde op het Broederplein, op loopafstand van het complex van Jonathan. Helaas is haar gezondheidstoestand verslechterd en woont ze thans in een Houtens verzorgingshuis.

Dochter Caroline kreeg op 18-jarige leeftijd verkering met Ies Visser, de toenmalige spits van het eerste elftal van Jonathan. Hun liefde was echter van kortere duur, Caroline woont nu in Houten. Ies is inmiddels erelid bij deze club en al liefst 57 jaar aan Jonathan verbonden.

Broer Frank meldde zich als 10-jarige aan en is nog steeds lid van Jonathan. Altijd is hij keeper geweest. Op zijn 52-ste jaar adviseerden zijn teamgenoten van Jonathan 3 of hij misschien niet beter in het bestuur kon gaan zitten dan (vaak vergeefs) proberen ballen tegen te houden. Frank begreep die hint. Op een bepaald moment werd hij preses van de club, een voorzitterschap dat duurde van 2011 tot 2018. Hij woont in Utrecht.

Zus Jantine was eveneens een bekend gezicht bij Jonathan, ze was namelijk wedstrijdsecretaris in de jaren tachtig van de F-pupillen. Ze trouwde met de rechtsback van Jonathan 1, Nico Renes met wie ze in Barendrecht woont. En dan broer Wout. Hij werd net als Frank al op jonge leeftijd keeper bij Jonathan en doorliep alle jeugdselectieteams. Bij de senioren keepte hij en Frank geregeld beurtelings in het eerste en het tweede elftal. Door blessures moest Wout op betrekkelijk jeugdige leeftijd stoppen, hij woont nu in Wijk bij Duurstede.

Dieuwke volgde het voorbeeld van haar broers en ging het doel verdedigen in het eerste vrouwenteam van Jonathan en trouwde uiteindelijk met een ander lid, Ton van de Burgt, ze wonen samen in Zeist. Ze is momenteel actief als coördinator van de vrijwilligersploeg in de keuken en de kantine op zaterdagmorgen.

Kortom: een aparte  Jonathan-familie, die eigenlijk wel een nadere uitleg verdiende.