Update: Een lange, hectische avond in Galgenwaard

Voetbal Hans van Echtelt

Het was al over half twaalf toen scheidsrechter Richard Martens gisterenavond het eindsignaal van FC Utrecht-RKC pas liet klinken. Een minuut eerder had Mike van der Hoorn het stadion in vuur en vlam gezet, maar zijn winnende treffer kon geen genade vinden in de ogen van de VAR. Invaller Adrián Dalmau had bij de scrimmage voor het Waalwijkse doel de bal even met zijn arm beroerd en de arbitrage legde dat uit als strafbaar hands. Een omstreden beslissing die paste in een avond vol merkwaardige gebeurtenissen. In de loop van maandag maakt de KNVB formeel bekend dat de winnende goal ten onrechte is afgekeurd en de VAR niet had mogen ingrijpen.

Maar om allereerst te beginnen met de snelle openingstreffer van Simon Gustafson die meteen daarna geblesseerd moest uitvallen. Daarna een penalty voor RKC die door doelman Maarten Paes knap werd gepareerd. In die situatie vloog een aantal plastic bierbekers richting doelgebied, reden voor de arbitrage om een kort oponthoud te gelasten. Toen daarna ook nog eens gescoord werd door de bezoekers, herhaalde dit tafereel zich. Bovendien werd met een aansteker gegooid hetgeen arbiter Martens noopte liefst 25 minuten lang de kleedkamer op te zoeken. ‘In ieder geval wel goed voor de catering’, merkte mijn buurman cynisch op. De verbazing van toeschouwers en spelers was groot over deze wel heel drastische arbitrale aanpak.

Na die lange pauze bleef het enerverend, met matig spel van de kant van de thuisclub. Trainer René Hake greep tijdens de rust in met twee dappere tactische ingrepen. Twee vaste krachten Willem Jansen en Adam Maher (beiden hadden een offday) moesten het veld ruimen ten faveure van Mark van der Maarel en Mimoun Mahi. FC Utrecht nam RKC nu een helft lang in een wurggreep en scoorde de 2-2 via een benutte penalty van de grote uitblinker spits Tasos Douvikas. De thuisclub leek zelfs de late beloning te krijgen, ver in blessuretijd. Mike van der Hoorn schoof de bal langs Etienne Vaessen en deed Galgenwaard ontploffen. De vreugde was van korte duur. De VAR kwam uiteindelijk als winnaar uit de bus. Zoals twee dagen later via de scheidsrechterscommissie later bekend werd, ten onrechte.