Een leven in het teken van het Soester voetbal

Voetbal Robert Jan van der Horst

Hij wordt de Dick Advocaat van Soest genoemd. Voor voetbaltrainer Henk van Asch (65) eerder een geuzennaam dan een belediging. ‘Als je in de problemen zit, dan bel je mij.’ Net als de huidige trainer van Feyenoord, die op afroep beschikbaar lijkt om problemen op te lossen, weten de clubs Van Asch te vinden als er problemen zijn.

Zo sprong hij drie keer in bij zijn grote liefde SO Soest. Twee keer voor een half seizoen. De derde keer bedong Van Asch een langere verbintenis. ‘Je komt natuurlijk wel in een vervelende situatie binnen, laten we eerlijk zijn. De stemming is meestal niet best in de spelersgroep en club. Maar met een gerust hart kan ik van mezelf zeggen dat ik een groep kan managen en coachen. Soms wil je meer dan een half jaartje. Vandaar dat ik bij mijn derde ‘invalbeurt’ bij SO Soest een contract van anderhalf jaar heb bedongen.’

 

Kenner

Van Asch kan zonder overdrijving een kenner van het Soester voetbal worden genoemd. Hij is geboren met een blauw-wit hart. ‘Ik ben begonnen in de pupillen bij SO Soest en ik stopte toen ik 29 jaar oud was. Mijn vader Henk heeft de kantine gebouwd en is erelid. Ik heb er de jeugd getraind en tweede elftal. Maar ik zag op een gegeven moment geen kans om als trainer door te stromen naar het eerste. Toen heb ik bij SEC, de buurman, en van oudsher de rivaal, getekend. Dat is nog een hele rel geworden.’

Met SEC, de voormalige club van zanger Peter Koelewijn (‘Kom van dat dak af’), is één van de vier Soester clubs genoemd. Maar van de ooit zo trotse club is weinig meer over. Het staat met slechts één punt onderaan de 4e klasse van het zaterdagvoetbal. ‘Vroeger was het een grote vereniging met een prachtig hoofdveld en een karakteristieke tribune’, weet Van Asch, die slechts één seizoen als hoofdcoach werkzaam was aan ‘de andere kant’ van de Bosstraat. ‘Die club heeft z’n beste tijd gehad. Laat ik er maar niet teveel over zeggen, anders worden er mensen kwaad op me.’

 

Titel

SO Soest is momenteel dé prestatieve vereniging in de plaats die rijk is aan bossen, duinen en heide. Het speelde op de toppen van z’n kunnen van 1999 tot 2002 toen het uitkwam in de hoofdklasse en daarin zelfs een keer vijfde werd. De enige club nog die op zondag speelt en kansrijk is voor de titel onder oefenmeester René van der Kooij (volgend seizoen hoofdcoach bij het Utrechtse Hercules).

Terug echter naar Van Asch die naast SO Soest, veruit de grootste Soester club, en SEC ook nog VVZ ’49 trainde. ‘Dat waren twee prachtige jaren en ik heb deze zaterdagclub leren kennen als een heel warme vereniging. Dat gold niet alleen voor mij, maar ook voor mijn gezin. Ik heb bij VVZ twee jaar kunnen bouwen aan een nieuw team en toen ik vertrok liet een goede selectie met liefst zeven spelers uit de eigen jeugd achter. Daar kon VVZ even mee vooruit.’

Bijna nog nam Van Asch, als eerste trainer ooit in de Soester voetbalgeschiedenis, ook de vierde Soester club onder zijn hoede: Hees. Die zaterdagclub, spelend op een prachtig complex in de bossen, was wegens ziekte van de Utrechtse oefenmeester Rob van Gardingen op zoek naar een tijdelijke vervanger. Van Asch leek, indachtig Dick Advocaat, de ideale man, maar bedankte voor de eer na het zien van een wedstrijd. ‘Er stond een prima en een gedreven groep. De assistenten van Van Gardingen deden het in mijn ogen prima. Ik heb collegialiteit hoog in het vaandel staan en ben niet de man die onder iemands duiven schiet. Maar wat is niet is, kan nog komen. Ik ben dit seizoen clubloos en ik zou graag eens bij Hees werken.’

 

Derby

Soest SO 1- Hooglanderveen 1

Mannen Zondag standaard (A-cat) 0512

Scheidsrechter: Jan Poortier

Datum: Zondag 8 maart, 14.00 uur

Locatie: Bosstraat 137, Soest