Een moment om nooit te vergeten

Voetbal Hans van Echtelt

Komende zondag om kwart over twaalf staat FC Utrecht-FC Groningen weer op punt van beginnen. Tal van supporters zullen elkaar dan ongetwijfeld herinneren aan zondag 27 mei 2001 toen hetzelfde duel op het programma stond. Wat een legendarische middag zou dat worden. Allereerst omdat FC Utrecht met de indrukwekkende cijfers 6-0 de tegenstander uit het Noorden verpletterde.

Dat was pas het begin van wat een magische dag zou worden. Europees voetbal stond immers op het spel maar de kansen daarop leken minimaal. FC Utrecht moest met hoge cijfers winnen om een toereikend doelsaldo af te dwingen. Aan die eerste voorwaarde werd ruimschoots voldaan.

Maar dan moest in Rotterdam ook nog eens een gunstige uitslag op het scorebord van Spangen komen. Daar stonden die laatste competitiedag immers Sparta en Vitesse tegenover elkaar en de ploeg uit Arnhem mocht niet winnen om FC Utrecht van de ‘Europese plek’ af te houden. En het stond daar nog 2-2 toen Mario van der Ende in Galgenwaard al had afgefloten.

Toen kwamen de mogelijk meest bloedstollende minuten in de historie van FC Utrecht. Terwijl de spelers elkaar op het veld moed inspraken met trainer Frans Adelaar als middelpunt, hielden de toeschouwers op de volgepakte tribunes elkaar op de hoogte via draagbare transistors. Mobieltjes bestonden nog niet, het was de enige manier om de stand van zaken op andere velden live te volgen. De aanblik van al die gespannen gezichten zijn onvergetelijk.

Toen scheidsrechter Jack van Hulten op Spangen om zes minuten voor half vijf eindelijk het verlossende eindsignaal gaf, was de euforie onbeschrijfelijk. Spelers vlogen trainer Frans Adelaar en elkaar om de nek, toeschouwers bestormden de grasmat om in de feestvreugde te delen. Een dag later zou nog een geweldige zegetocht door de grachten volgen.

Wat er komende zondag ook gebeurt bij FC Utrecht-FC Groningen, het zal qua sfeer in geen enkel opzicht kunnen tippen aan die stemming tijdens die historische zondag 27 mei 2001. Voor de statistiek, dit was de opstelling destijds: Harald Wapenaar, Stijn Vreven, Patrick Zwaanswijk, Etienne Shew-Atjon, Jean-Paul de Jong, Tom Van Mol,  Stefaan Tanghe, Karim Touzani, Igor Gluscevic, Dave van den Bergh en Dirk Kuyt. Een legendarisch elftal.

Zes minuten voor half vijf zondag  27 mei 2001, een moment om nooit te vergeten.