Een overvolle voetbaldag

Voetbal Hans van Echtelt

Hans van Echtelt, ruim een halve eeuw actief als sportverslaggever in de Utrechtse contreien, kan het nog steeds niet laten een kijkje te nemen op de amateurvelden. Zeker niet wanneer zijn kleinzoon én kleindochter de bal beroeren onder druilerige omstandigheden. Hij is getuige van een historisch moment, een kopgoal van de piepjonge Van Echtelt. Een persoonlijk verslag van een lange, overvolle zaterdag.

De wekker gaat om kwart over zeven. Tochten naar De Meern, Houten, Nieuwegein en Utrecht heb ik voor de boeg. Buiten klettert de regen tegen de ruiten van onze slaapkamer. Maar afspraak is afspraak: vandaag ga ik een serie wedstrijden bekijken, van het laagste naar het hoogste niveau. En gelukkig heb ik steeds een particuliere chauffeur die me naar al die accommodaties gaat brengen.

 

8.30 uur

Ik sta bij de ingang van het druilerige sportpark van De Meern, de club van Frans van Seumeren, de eigenaar van FC Utrecht. We kunnen vandaag letterlijk niet om hem heen, want in de kantine hangt een levensgroot portret van Van Seumeren, met de microfoon in de aanslag. Met mijn zoon Mathijs, die me heeft gereden, gaan we een bakkie halen. Ik ontmoet meteen al een eerste oude bekende, pachter Hans de Wit die daar onze koffie verzorgt. Meteen vliegen de namen over en weer van het legendarische Elinkwijk-team waarin hij speelde. We komen al snel tot spelers als Pascal de Bruyn, John van Heezik, Ronald Cornet, John van der Linden en natuurlijk trainer Leen van der Merkt die een succesvol team smeedde. Mooie nostalgie op een vroege zaterdagmorgen.

 

9.30 uur

We komen moe, nat maar voldaan terug in de kantine met een mooie voetbalervaring rijker. Zojuist heeft FC Deltasports’95 O11 met 2-3 van De Meern gewonnen. Mijn kleinzoon Guus heeft op de valreep de winnende goal binnengekopt en valt daarna gelukzalig in de armen van zijn keeper Mika Lubbers die zijn duim bijna te pletter drukt. De teamgenoten hebben nog een eigentijds dansje in petto na afloop van de wedstrijd die bij mij (te) veel spanning heeft veroorzaakt. Ik mag dan 73 zijn en bijna alles op de velden hebben meegemaakt, ook nu krijg ik weer een brok in mijn keel.

Eigentijds dansje bij FC Delta Sports'95, na winnende goal van kleinzoon Guus.
Eigentijds dansje bij FC Delta Sports’95, na winnende goal van kleinzoon Guus.

9.45 uur

Ik ga even naar de wc en loop in de wandelgang van de kantine toevallig tegen historische foto’s op van vv De Meern. Voor mij meteen een feest der herkenning. Ik zie bijvoorbeeld erelid Wim van …

 

Bent u geïnteresseerd om dit hele artikel te lezen? Dat kan. U heeft daarbij drie mogelijkheden:
–  U kiest voor een abonnement op de papieren krant
–  U kiest voor de digitale krant
–  U bestelt een losse uitgave van de krant waarin dit artikel gepubliceerd is

Nadat wij uw gegevens ontvangen en verwerkt hebben, wordt het artikel per ommegaande aan u verstuurd.