Een partijtje biljarten in een wijkcentrum

Snooker/Biljart/Pool Ted Vermeulen

Welgelegen 3 - Pomerans 1 (28-37), de topper in de Stedelijke Utrechtse Biljartcompetitie (SUBC) . Het is dinsdagmiddag 13.00 uur en de partijen staan op het punt te beginnen. Locatie is de knusse biljartzaal van bv Welgelegen onder het clubhuis van Zwaluwen Utrecht 1911 aan de Grebbeberglaan op Kanaleneiland.

Het bescheiden volume van de achtergrondmuziek geeft klanken weer van The Shadows, Cliff Richard, The Platters en allerlei andere grootheden uit de beginjaren ‘60. In rap tempo verschijnen de groene flesjes bier op tafel. Het flesje dat genuttigd wordt is halfvol en het glas half leeg, het tweede volle flesje wacht geduldig naast het halfvolle flesje.

‘Je werkt zeker bij Agterberg’, vraagt een speler zich af, wanneer de tegenstander een bal in de verdediging speelt. Er wordt tijdens de partijen gemopperd als een ogenschijnlijk eenvoudig patroon wordt gemist. Maar er wordt vooral gelachen, zoals over de opmerking met de Utrechtse uitvaartonderneming als onderwerp.

Iedere deelnemer kijkt zes dagen per week uit naar de dinsdagmiddag, de vaste competitiedag van de SUBC. Er is een hartelijke ontvangst door voorzitter Jan Tersteeg van de thuisspelende vereniging, maar wij zijn op zoek naar twee leden van de tegenstander. Van de bv Pomerans, de voormalige biljartafdeling van UVV, zijn Dick de Geest en Peter Aardoom aanwezig.

In de jaren ‘80 (het exacte jaartal is niet bekend ) besloten enkele biljartliefhebbers, die bijeen kwamen in hun wijkcentrum, om een competitie te gaan organiseren. Het waren Bertus van Bemmel en Bep Verhoef van het Spaarne uit de Spaarnestraat, en Willem Weijers van wijkcentrum Musketon in Lunetten.

Al spoedig bleken ook andere wijkcentra interesse te hebben om in competitieverband te gaan biljarten. Er werd wel een aantal voorwaarden gesteld. Zo moesten er geen dwingende eisen worden gesteld aan onder meer kleding, het moest absoluut een dagcompetitie worden en de minimum leeftijd voor deelname moest worden gesteld op 55 jaar.

Naast Musketon (drie teams) en Het Spaarne (drie teams), dat tegenwoordig de naam heeft aangenomen van het prachtige wijkcentrum De Nieuwe Jutter aan de Amerhof – op  11 september 2008 geopend door de toenmalige prinses Maxima – nemen ook de verenigingen Welgelegen (drie teams) en Transwijk (drie teams) , beide van Kanaleneiland, en Pomerans (twee teams ) aan de stedelijke competitie deel.

Pomerans is de naam van de voormalige biljartafdeling van UVV, dat uit het eigen clubhuis werd verdrongen door een BSO (Buitenschoolse Opvang) en thans onderdak heeft gevonden in …


 

Bent u geïnteresseerd om dit hele artikel te lezen? Dat kan. U heeft daarbij drie mogelijkheden:

–          U kiest voor een abonnement op de papieren krant
–          U kiest voor de digitale krant
–          U bestelt een losse uitgave van de krant waarin dit artikel gepubliceerd is

Nadat wij uw gegevens ontvangen en verwerkt hebben, wordt het artikel zo spoedig mogelijk aan u verstuurd.