Eendrachtig Haarzuilens maakt ‘Halve’ groot

Atletiek Veronique Rap

Dertienhonderd deelnemers staan aan de start van de Halve van de Haar als de barones van Kasteel de Haar op tweede paasdag het startschot geeft. De barones is speciaal voor het evenement naar Nederland gekomen. Eén van de deelnemers is Sara Watson, kleindochter van baron van Zuylen van Nijevelt van de Haar. Zij is tevens initiatiefneemster van het evenement met als start- en finishlocatie het pittoreske Haarzuilens.

De prachtige route loopt door het dorp Haarzuilens, door natuurgebied Wielreveld, langs de Haarrijnse plas, door Vleuten en komt zelfs door de kasteeltuin van Kasteel de Haar.

Watson heeft startnummer drie. De deelnemer met startnummer één op de halve Marathon is Bas Stigter, de winnaar van vorig jaar. Dit jaar wordt hij tweede, een kleine halve minuut achter Utrechter Ad Sluijter. Hij zet een tijd neer van 1:13:49. Bij de vrouwen komt Marije Geurtsen met een tijd van 01:26:52 als eerste over de finish.

In totaal doen er zo’n 3.500 mensen mee aan het evenement.

Naast de halve marathon lopen deelnemers een kwart en een achtste marathon. Ook zijn er jeugdlopen van 1,25 en 2 kilometer. De motivatie van de deelnemers loopt uiteen. Waar de één gaat voor de winst, ziet de ander het als een leuke loop om naartoe te werken.

Eén van deze deelnemers is Henriëtte Colijn (45). Ze woont in Kockengen en loopt vooral evenementen in de buurt zoals de Halve van de Haar en de Hart van Holland Loop in Kockengen. Haar doel is om net onder de twee uur te lopen. Floor Nooitgedagt (28) en Karin van Wouwe (30) zien het juist meer als een training. Later dit jaar wil Van Wouwe nog een hele marathon lopen en Nooitgedagt traint voor een halve Iron Man in Oostenrijk. Voor de start zijn ze wel een beetje zenuwachtig.

Het idee van de halve marathon van Sara Watson werd drie jaar geleden voor het eerst tot uitvoering gebracht door de Stichting De Halve van de Haar. De Stichting bestaat uit afgevaardigden van Athletic Point Events, Kasteel de Haar en de Kermis/Oranjevereniging Haarzuilens. De drie organisaties zetten zich belangeloos in voor de organisatie van het evenement. De Kermis/Oranjevereniging levert bijna alle vrijwilligers. Door hun inzet is een groot deel van het dorp betrokken bij het evenement.

Organisator Bert Eskes (53) van Athletic Point Events erkent het belang van de vrijwilligers van de Oranjevereniging. Waar andere evenementen moeite hebben met het vinden van vrijwilligers, is dat in Haarzuilens geen enkel probleem.

Echter niet alleen de leden van de Oranjevereniging zetten zich in, ook bijvoorbeeld de bewoners en medewerkers van Emmaus Haarzuilens bemannen een kraam met drinken. Joris de Wildt (42), werkzaam bij Emmaus, vertelt dat zij deze dag maar liefst 15.000 bekertjes drinken uitdelen.

Eskes draagt bij aan de organisatie van de halve marathon in de vorm van expertise. Athletic Point Events heeft een actieve (hard)loopgroep in Leidsche Rijn en is organisator van onder andere de Haarrijn Trailrun en Maximapark seizoenslopen. Met zijn ervaring regelt Eskes het ‘loopinhoudelijke’ gedeelte van het evenement.

Het succes van De Halve van de Haar komt volgens hem met name door de uitstraling van het kasteel, de charme van de Brink en de gemoedelijkheid in het dorp.

Ook deelneemster aan de kwart marathon Simone de Bruin (48) benadrukt de mooie route langs de golfbaan en over het bruggetje in de kasteeltuin. Ze wil nog wel een keer terug om het kasteel te bezoeken. Hoewel de organisatoren zich belangeloos inzetten, laat dit al zien dat het evenement goede reclame is voor zowel het kasteel als voor de organiserende partijen.

Er zijn echter ook nog verbeterpunten voor het komende jaar. De ambitie van Eskes is te groeien naar 5.000 deelnemers. Het liefst had de organisatie dit jaar al dit aantal lopers willen verwelkomen. Een reden dat dit niet gelukt is, was volgens Eskes de concurrerende Utrecht Urban Trail.

Een trailrun door het centrum van Utrecht, georganiseerd door een commerciële partij. Ook was het vorig jaar slecht weer. Door ‘code oranje’ kon het evenement niet zo mooi in beeld gebracht worden en dat heeft dit jaar misschien lopers gekost. Gelukkig blijft het dit jaar droog, dit zorgt alvast voor goede reclame voor de volgende editie.

Colijn komt ruim binnen de gehoopte twee uur binnen met 1:53:49. Van Wouwe finisht in 1:55:47 en Nooitgedagt in 2:00:22. De kleindochter van de baron zet een tijd neer van 2:03:36.