Eerste dag schaaktoernooi staat bol van de strijdlust

Schaken Redactie

De eerste ronde van het nieuwe schaaktoernooi de Utrechtse Meesters stond bol van de strijdlust. Geen enkele van de vijf partijen eindigde in remise. De grootste verrassing was wel de nederlaag van Xander Wemmers. De routinier van het eerste team van Paul Keres verslikte zich in Rosa Ratsma, ooit jeugdkampioene van Nederland en lid van het olympiadeteam.

De Utrechtse Meesters is een tienkamp over negen ronden, waarbij de deelnemers een meesterresultaat (IM) dan wel een vrouwen grootmeesterresultaat (WGM) kunnen behalen. De organisatie is in handen van schaakvereniging Paul Keres. Wemmers, die momenteel een elorating bezit van 2379, ging met wit nog wel onderuit tegen de in Utrecht wonende en studerende Ratsma (2280).

De overige partijen eindigden meer in lijn met de theoretische speelsterkte. Joris Kokje (2265) kreeg klop van Lars Ootes (2363), Demre Kerigan (2363) versloeg de in Azerbeidzjan geboren vrouwen grootmeester Nargiz Umudova (2291), Tim Lammens (2264) bleef Oekraïner Mykhailo Dorokhin (2287) de baas terwijl Peter Lombaers (2383) de IJslander van origine Retynir Helgason (2275) een nederlaag toebracht.