Eerste optreden IJCU Dragons op eigen ijs in eerste divisie

IJshockey Redactie

Na een afwezigheid van elf jaar keert IJCU Dragons zaterdag 5 oktober op het eigen ijs van De Vechtsebanen weer terug in de Eerste Divisie. Tegenstander is Zoetermeer. The Colosseum Gym, een keten van sportscholen, is dit seizoen de hoofdsponsor.

Gezien de ontwikkelingen bij de jeugd werd de wens bij de Utrechtse ijshockeyclub steeds groter om een eerste team te hebben dat op niveau speelt. En dat het liefst voor de komende drie seizoenen. Voorzitter/penningmeester Marco van Doorn: ‘We willen de jongens en meisjes van de U16 toch perspectief geven. We schatten in dat de eerste spelers van deze lichting over een jaar of drie kunnen aansluiten bij het eerste team. Maar gelukkig hebben we ook een aantal Utrechtse talenten zien terugkeren nadat we bekend hadden gemaakt dat we weer Eerste Divisie gingen spelen.’

De coaches van het team zijn de voormalige talenten Wouter en Martijn Leenen, spelers die het kampioenschap van Eerste Divisie in 2008 hebben meegemaakt. Onder meer Bart van Roosmalen, Mike Overweg, Jerry Kinneging en doelman Shane Sturkenboom zijn met Nicky Collard de gekende Utrechtse namen in de selectie die het moet stellen zonder imports.

Het zal de Utrechtse ijshockeyliefhebbers goed doen dat wederom de naam Collard voorkomt op het wedstrijdformulier. Telg uit een familie die zwaar met ijshockeygenen is behept. Tonny (58) mag tot de beste ijshockeyers van Nederland worden gerekend, zijn broer Stefan (45) had ook jarenlang een nuttige inbreng in diverse teams. Het is de bedoeling dat voormalig international en ijshockeyprof Tonny Collard dit seizoen nauw bij het eerste team is betrokken en dat hij als back-upcoach fungeert.

De eerste competitiewedstrijd van dit seizoen, bij Amsterdam Tigers, werd op 28 september overigens met 7-2 verloren. ‘Maar we hebben er lang een echte wedstrijd van kunnen maken’, aldus Van Doorn. Zoetermeer Panters, zaterdag de tegenstander van IJCU Dragons, verloor hun openingsduel van het seizoen met 7-6 bij Tilburg.

De 14 teams die de Eerste Divisie vormen, zijn opgedeeld in poule A en B. Zij spelen een enkele competitie (1 keer thuis, 1 keer uit) in hun respectievelijke poule. Tevens spelen de teams uit Poule A en B eenmaal uit of eenmaal thuis tegen elk team uit de andere poule. Dit komt neer op 19 wedstrijden per team (9 of 10 thuiswedstrijden per team afhankelijk van de indeling). Daarna volgen play-offs om het kampioenschap dan wel degradatie.

IJCU Dragons komt dit seizoen uit in de Eerste Divisie Poule B. De Utrechtse ijshockeyers hopen zich zaterdagavond 5 oktober (aanvang 20.30 uur) met succes te kunnen presenteren aan de eigen aanhang. Toegang, uitsluitend voor deze wedstrijd, is gratis.