De eerste stadsderby in de eredivisie

Sporthistorie Voetbal Ton de Ruiter

Rotterdamse derby’s genoeg dit seizoen in de hoogste afdeling van het Nederlandse voetbal, met Feyenoord, Excelsior en Sparta. Maar de allereerste stadsderby in de eredivisie was een Utrechtse. Bijna zestig jaar geleden, op 21 oktober 1956 om precies te zijn, vochten Elinkwijk en DOS om de hegemonie in de Domstad. Wekenlang leefden de supporters toe naar die negentig minuten.

Slechts 14.000 kaarten zijn beschikbaar. Clubbestuurders hebben plots vele vrienden. Zitplaatsen zijn schaars. Opvallend veel mensen zijn ineens slecht ter been. Een stad op stelten vanwege een voetbalwedstrijd die voor het laatst gespeeld is in 1933. Destijds tussen de amateurs in de derde klasse; nu, 21 oktober 1956, gaat de strijd tussen semi-profs in de pas gestarte eredivisie.

Elinkwijk – DOS is de wedstrijd van het jaar. Waren 30.000 kaarten beschikbaar, ze zouden met het grootste gemak zijn verkocht. Elinkwijk is favoriet. De club uit Zuilen is een jaar eerder kampioen geworden van de hoofdklasse B, maar geen landskampioen. De KNVB heeft bedacht dat de strijd om het kampioenschap van Nederland niet gaat tussen de nummers 1 van de hoofdklasse A en B maar dat ook de nummers 2 mee mogen strijden. Protesten van Elinkwijk en van Sparta, de kampioen van de hoofdklasse A, worden door de bond terzijde geschoven. En zo wordt uiteindelijk Rapid JC – in de competitie geëindigd als tweede met twee punten achterstand op de
Utrechters – in 1955 de onverwachte en eigenlijk ook onterechte landskampioen .

DOS is dat jaar in de hoofdklasse A geëindigd op de 6e plaats, nadat het in 1954 als kampioen van de eerste klasse B mocht deelnemen aan de kampioenscompetitie en alleen het verrassende Eindhoven voor moest laten gaan.
De derby heeft Utrecht wekenlang in zijn greep. Gilbert Richmond is trainer van de blauw-witten. In zijn vrije tijd is hij een uitstekend…

 

 

Bent u geïnteresseerd om dit hele artikel te lezen? Neem een jaarabonnement, halfjaarabonnement of proefabonnement op de Utrechtse Sportkrant en krijg dit artikel binnen enkele uren in uw mailbox.
Vervolgens wordt de Utrechtse Sportkrant elke vrijdag bij u thuisbezorgd en blijft u op de hoogte van lokaal sportnieuws.