Eindelijk Dafne in levenden lijve aan het hardlopen in Utrecht

Atletiek Redactie

Van Doha, Sjanghai, Eugene en Hengelo via Ostrava naar Utrecht. Met als uiteindelijke doel de EK in Berlijn. De agenda van Dafne Schippers zit deze zomer bomvol. Maar ze is er bij in haar geboortestad wanneer daar dit weekeinde voor de tweede maal de NK atletiek worden gehouden. Vrijdagavond 22 juni loopt de wereldtopper de kortste sprintafstand.

De finale van de 100 meter wordt zonder twijfel hét hoogtepunt van het loopgala op vrijdag. Niet vanwege de spanning, Schippers zal op één been nog wel winnen, maar zo vaak zien de fans hun idool niet in levenden lijve. En fans heeft Schippers sinds ze enkele jaren geleden de wereldtop bestormde. Vorig jaar moest ze verstek laten gaan in Utrecht. Het NK paste niet in haar planning die moest leiden naar mondiaal goud op de 200 meter. Dat lukte, Schippers prolongeerde in Londen haar wereldtitel op de dubbele sprintafstand en pakte brons op de 100m.

Dit jaar zijn de EK in Berlijn het ultieme doel. Maar nu doet ze wel de nationale titelstrijd aan. Het evenement is uitgesmeerd over vier dagen. Donderdag 21 juni belooft een spectaculaire openingsdag met het polsstokhoogspringen in het centrum van de stad. De atleten springen op het Domplein en gaan voor de aanloop onder de Dom door.

De overige nummers worden afgewerkt op atletiekbaan Maarschalkerweerd. Vrijdag komt behalve Schippers – en bij de mannen Churandy Martina –  nog een olympische medaillekandidaat in actie. Sifan Hassan loopt op de NK volgens het programmaboekje drie afstanden, de 800m, de 1500m en de 5000m. De langste afstand is vrijdagavond. Dan is tevens de finale van de 3000m steeple chase.

Zaterdag zijn onder meer de finales van de 800m vrouwen en 1500m mannen en zondag de finales van het speerwerpen, verspringen, de korte hordennummers en de 800m voor mannen.

 

Afmeldingen

Nationaal kampioen 2017 en ambassadeur van de sport Menno Vloon ontbrak vanwege een blessure, net als de titelverdediger bij de vrouwen Femke Pluim. Eerder meldden ook discuswerper Rutger Smith, hordeloopster Nadine Visser en langeafstandloopster Sifan Hassan zich ook al af voor het NK vanwege blessures. De topatleten zouden dit weekend op de atletiekbaan in Maarschalkerweerd in actie komen. Ook tienkamper Eelco Sint-Nicolaas is afwezig vanwege een fout bij zijn inschrijving.

Desalniettemin is er genoeg te zien voor de toeschouwers. Churandy Martina neemt het op tegen onder andere Hensley Paulina, Solomon Bockarie, Taymir Burnet en Christopher Garia, de grote verrassing op de NK indoor. Bij de vrouwen is de inschrijving van Dafne Schippers een prachtig uithangbord. Schippers komt in actie tegen onder andere Jamile Samuel, Naomi Sedney en Marije van Hunenstijn.