Eindelijk raak voor Utrechter Hugo ten Hertog in het OKU

Schaken Redactie

Eindelijk was het dan raak voor Hugo ten Hertog. Het schaaktalent uit Utrecht was er al een paar keer dichtbij geweest, maar in 2019 werd hij dan toch tot winnaar van het open kampioenschap van Utrecht (OKU) uitgeroepen. Na 43 jaar was er weer een lokale winnaar van het populaire weekendtoernooi dat schakers uit het hele land naar de Domstad brengt.

Ten Hertog speelt bij Paul Keres, de Utrechtse schaakvereniging die al decennialang tekent voor de organisatie van het OKU. In 1976 was Anton Rosmüller de laatste speler van Paul Keres die het toernooi wist te winnen. De veteraan is er nog steeds elk jaar bij en smaakte enkele jaren geleden het genoegen voor het eerst een heuse grootmeester te verschalken.

Grootmeesters waren nu wederom van de partij, maar de vier die qua rating de ranglijst aanvoerden staken er niet echt bovenuit en liefst drie van hen werden zelfs op een verliespartij getrakteerd. Het werd daardoor erg spannend aan de top want naast de grootmeesters waren er vijf meesters en diverse subtoppers. De enige grootmeester die ongeslagen bleef, Twan Burg, eindigde gelijk met Ten Hertog. Dat lukte ook de jonge meester Max Warmerdam.

De B-groep werd gewonnen door Ron Flohr uit Amersfoort, de C-groep door Tom van Egmond, speler van Magnus Leidsche Rijn. Met circa 175 spelers had het OKU een prima bezetting op het warme hemelvaartsweekend.