Eindsprint Femke Bol helpt estafetteteam aan zilver

Atletiek Redactie

Femke Bol keert met twee zilveren plakken terug van de WK indoor. De atlete uit Amersfoort eindigde met de vrouwenestafetteploeg als tweede op de 4x400 meter. Daarvoor moest Bol wel heel diep gaan want lange tijd leek het erop dat het oranje kwartet buiten de medailles zou vallen. Pas op de laatste meters gaf haar machtige eindschot de doorslag. Het goud was voor Jamaica. De Nederlandse mannenploeg pakte brons.

Beide teams waren vorig jaar Europees kampioen indoor geworden en een WK-medaille leek dan ook haalbaar in de Stark Arena in Belgrado. In de ochtenduren hadden de vrouwen zich tamelijk gemakkelijk als nummer twee in hun serie geplaatst voor de finale met een tijd van 3.29,36. Femke Bol deed niet mee, de belangrijkste schakel van het team werd gespaard voor de finale. Alleen de Amerikaanse vrouwen waren sneller.

In de finale nam Femke Bol de plaats in van Andrea Bouma. Startloopster Lieke Klaver volbracht haar 400 meter als snelste, maar daarna leverden Eveline Saalberg en Lisanne de Witte enkele plaatsen in. Bol begon als slotloopster pas als vierde aan haar race. Ze zette de jacht in op het drietal voor zich, maar pas na de laatste bocht had ze succes. Ze zag een gaatje binnendoor en twee concurrentes werden door de Nederlandse wereldtopper gepasseerd. De tijd van 3.28,57 was goed voor het zilver.

De mannen finishten na 3.06,90. Slotloper Tony van Diepen had een belangrijk aandeel in het brons. De wereldtitel was voor België. Nederlandse miste kopman Liemarvin Bonevacia vanwege een blessure. 

Het slotwoord van een enerverend WK was voor Armand Duplantis. Tijdens het optreden van de estafetteploegen deed hij een poging zijn eigen wereldrecord polsstokhoogspringen te verbeteren en na twee mislukte pogingen was het raak. De jonge Zweed bracht het publiek in extase met zijn hoogte van 6,20 meter. Eerder op de dag had hink-stap-springster Yulimar Rojas uit Venezuela ook al een wereldrecord gerealiseerd met 15,74 meter.