Eindzege Van Dijk niet in gevaar, Bredewold op avontuur

Wielrennen Redactie

Ellen van Dijk heeft de Bloeizone Fryslân Tour op haar naam geschreven. Het was al de vijfde keer dat de Woerdense triomfeerde in de Nederlandse etappekoers, die voorheen door het leven ging als de Healthy Ageing Tour. De slotrit werd gekleurd door een solovlucht van Mischa Bredewold. De Hooglandse werd echter vlak voor de finish in de kraag gegrepen. Annemiek van Vleuten werd tweede in de Toscaanse grindkoers, de Strade Bianche.

Bredewold beproefde haar geluk op zo’n veertig kilometer voor de finish, nadat eerder al ploeggenoten van Parkhotel Valkenburg het hadden geprobeerd. De jonge Hooglandse, opgegroeid bij WV Eemland, bouwde een voorsprong op van ruim anderhalve minuut alvorens het peloton het tempo opschroefde. Op enkele kilometers voor de finish was haar avontuur echter voorbij. In het eindklassement werd Bredewold dertigste.

Rachel Barbieri won de massasprint en ontving in plaats van de bloemen een erotisch pretpakket van hoofdsponsor Easy Boys. De rensters maakten zich overigens veel minder druk om de signatuur van het bedrijf dat zich aan de Fryslân Tour had verbonden dan veel volgers. Hun kritiek richtte zich veel meer op de onveilige toestanden in de openingsetappe, een tijdrit van en naar Surhuisterveen. Een bestelbus die het parcours opkwam en fietsende scholieren die plotseling opdoken zorgden voor levensgevaarlijke taferelen, waarop de organisatie aankondigde volgend jaar de tijdrit te zullen schrappen.

Grindpaden en stofwolken

De Strade Bianche is in korte tijd uitgegroeid tot een klassieker. Niet in de laatste plaats door de zware omstandigheden. Veel onverharde (grind)kilometers, stofwolken waar het peloton doorheen moet en dan ook nog eens veel klimwerk. Annemiek van Vleuten was al tweemaal de beste geweest op de witte wegen in de Italiaanse regio Toscane. Een derde triomf gloorde toen ze een kilometer of twee voor de finish aanzette, na eerder al een paar keer aan de boom geschud te hebben. Onder meer Marianne Vos werd daar het slachtoffer van.

Bij de laatste versnelling van Van Vleuten kon alleen Lotte Kopecky volgen. Die viel er nog wel af, was de verwachting. Niet dus. België heeft eindelijk een toprenster, dat maakte Kopecky die vooral naam heeft gemaakt als sprintster en baanrenster duidelijk op het Piazzo del Campo in Siena. Ze was als eerste de laatste bocht ingedoken en Van Vleuten gaf het op. Floortje Mackaij kon net niet mee met de allerbesten en finishte als veertiende in de eerste wedstrijd van de vrouwen die meetelt voor de UCI World Women’s Tour.

Bij de mannen maakte Tadej Pogacar duidelijk dat hij meer kan dan de Tour de France winnen. De Sloveen begon vijftig kilometer voor de finish aan een indrukwekkende solo. Ze zagen hem niet meer terug. Als een kind zo blij was de nummer twee. Een man van bijna 42 jaar, Alejandro Valverde. De Spanjaard had in de straten van finishplaats Sienna de Deen Kasper Asgreen achter zich gelaten. De Nederlanders speelden bij de mannen geen rol.