EK-zilver Puck Pieterse na imponerende inhaalrace

Veldrijden Redactie

Puck Pieterse is net geen Europees kampioen veldrijden geworden bij de beloftevrouwen. De 19-jarige Amersfoortse moest genoegen nemen met zilver na een imponerende inhaalrace op de VAM-berg bij het Drentse Wijster. Het podium bij de talenten was geheel Nederlands gekleurd. Shirin van Anrooij pakte het goud, Fem van Empel werd derde. Een dag eerder had Nienke Vinke uit Amersfoort de bronzen medaille veroverd bij de junior-vrouwen.

Pieterse was op grond van haar verrichtingen in de wereldbekermanches de torenhoge favoriet bij de beloftevrouwen, zeker nadat Kata Blanka Vas te kennen had gegeven bij de elitevrouwen te willen starten. Met succes, de Hongaarse pakte zaterdag het zilver achter Europees kampioene Lucinda Brand.

Het parcours dat op de VAM-berg, een voormalige vuilnisbelt, was uitgezet werd door velen geprezen. Het was een zogeheten grasscross, maar kon door de vele steile hellingen en afdalingen zeker ook tot een klimcross bestempeld worden. De finish was getrokken op de kasseiklim van 15 procent.

Door een verprutste start lag Pieterse al meteen ruim een halve minuut achter. Ze kwam op de eerste modderstrook ten val en moest terug naar de wisselpost voor een andere fiets. De Française Amandine Fouquenet nam brutaal de leiding maar die werd snel overgenomen door Shirin van Anrooij. Een sterke inhaalrace bracht Pieterse, twee jaar geleden Europees kampioen bij de juniorvrouwen, in rap tempo in de buurt van Van Anrooij. Die kon de hete adem van haar landgenote voelen maar bezweek uiteindelijk niet onder de druk. De comeback van Pieterse, een week eerder ijzersterk in de wereldbekercross van Overijse, bleek te veel krachten te hebben gekost. Ze bleef hangen op een kleine tien seconden en kon het gat naar haar rivale niet overbruggen. Op de finish bedroeg het verschil zeventien seconden.

 

Brons Nienke Vinke

In de schaduw van Puck Pieterse presteerde nog een Amersfoortse uitstekend. De 17-jarige Nienke Vinke gaf bij de junior-vrouwen blijk van haar potentie en kwam middels een derde plaats op het podium. Het goud was voor de ijzersterke Zoë Backstedt. De Britse is ook op de weg een wereldtopper en veroverde dit jaar de regenboogtrui. Het zilver was voor de Nederlandse Leonie Bentveld.