Elftal gekozen door de lezers van de Utrechtse Sportkrant

Voetbal Redactie

Vanwege het 50-jarig bestaan van FC Utrecht, opgericht op 1 juli 1970, zijn we in november 2019 met de uitverkiezing van het Elftal Van De Halve eeuw gestart. Inmiddels is het elftal door onze lezers samengesteld en presenteren wij u de selectie. In het kader van de uitverkiezing maakte verslaggever Ton de Ruiter portretten van FC Utrecht spelers, als introductie van de spelers op die positie. Hubert Buter, de man die gerust één van de cultuurbewakers van FC Utrecht genoemd mag worden, verzorgde de statistieken voor de uitverkiezing. Maar dan de verkiezing, hieronder per linie de ingevulde posities, met dank aan onze lezers.

Met 36% van de stemmen heeft u Jan Willem van Ede gekozen als keeper in het Elftal Van de Halve Eeuw, Hans van Breukelen (25%) was een goede tweede, Harald Wapenaar kwam tot 14%.

 

Verdediging

Herman Verrips streek een ruimte meerderheid van de stemmen voor de rechtsback positie op. Liefst 81% van de stemmers spraken hun voorkeur uit voor de man die 334 wedstrijden uitkwam in het shirt van FC Utrecht. Robert Warmerdam uit Maarssen hield zijn motivatie kort maar krachtig: ‘Uiteraard Herman Verrips’. Je zou er bijna achter aan denken: ‘Wie anders?’

Het centrale verdedigingsduo bestaat uit Johan de Kock (positie 3) en David Di Tommaso (positie 14). Positie 14, horen wij u denken? Ja, sinds het trieste overlijden van Di Tommaso op 29 november 2005 – op 26-jarige leeftijd – werd bij FC Utrecht door geen speler meer het rugnummer 4 – dat aan de Fransman toebehoorde – gedragen. Een belofte die de club tot op de dag van vandaag gestand heeft gedaan. Ook bij de jeugd. Slechts 53 wedstrijden speelde Di Tommaso voor FC Utrecht, genoeg om 36% van de stemmen te vergaren.

Met de keuze voor Wim Flight als linksback staat het fundament van het Elftal Van De Halve Eeuw. Flight kreeg 24 procent van de stemmen en bleef daarmee Mihai Nesu met amper een neuslengte voor (23%). Utrechter Erik van der Meer was goede derde met 15% van de stemmen. Met Flight als linksachter is de verdedigingslinie compleet. Met de door onze lezers gekozen doelman Jan Willem van Ede en rechtsachter Herman Verrips kent onze Verkiezing, met vijf posities bezet, een sterke regionale signatuur.

 

Middenveld

Rob(by) Alflen is uw favoriet geworden voor de positie 6, ofwel die van rechtermiddenvelder. Wellicht een opsteker voor de sympathieke Utrechter die, zeker in het trainersvak, zoveel teleurstellingen te verwerken kreeg. Het verschil met nummer twee John Steen Steen Olsen was echter miniem. Slechts twee procent scheiden Alflen van de Deen.

Met maar liefst 44% van de stemmen is Jan Wouters gekozen als centrale middenvelder in het FC Utrecht Elftal Van De Halve Eeuw. De overgrote meerderheid van de stemmers gaf de voorkeur aan de speler die zijn naam zag verworden tot een begrip: een ‘type Wouters’ staat synoniem voor buffellaar, altijd voorop in de strijd, hard en fair, met respect voor elkaar. Op gepaste afstand koos u Stefaan Thange (20%) en Rico Strieder (16%) op deze positie.

Met een overweldigende meerderheid van 87% is Marco Cabo verkozen tot linkermiddenvelder in het FC Utrecht Elftal Van De Halve Eeuw. De man die op 19-jarige leeftijd in het betaalde voetbal debuteerde en in zijn voetbalcarrière 269 wedstrijden voor de Domstelingen zou spelen.

 

Voorhoede

Met 33% van de stemmen is Dirk Kuijt verkozen tot de ‘beste rechtsbuiten’ in het FC Utrecht Elftal Van De Halve Eeuw. De voormalig huisschilder wordt ontdekt wanneer hij in de voorhoede bij Katwijk speelt. Op een tweede plek is Gyrano Kerk gekozen. De aanvaller speelt nu nog steeds bij de Utrechtse hoofdmacht. De top drie wordt gecomplementeerd door Hans Visser, met 17% op die plek verkozen.

Met liefst 69% van de stemmen is Leo van Veen verkozen tot spits in het FC Utrecht Elftal van de Halve Eeuw. De man die bijna 500 wedstrijden in de eredivisie speelde, het gros daarvan voor DOS en FC Utrecht. ‘Uiteraard is de beste spits Leo van Veen’, aldus een onzer lezers Lisette. Ze vult aan: ‘Heeft de meeste Utrechtse doelpunten ever gescoord, zoals een echte spits ook hoort te doen’.

Met de verkiezing van Rob de Wit op de linksbuiten positie zijn de elf veldposities van het FC Utrecht Elftal van de Halve Eeuw compleet. De speler die in de bloei van zijn leven op 22-jarige leeftijd getroffen werd door een hersenbloeding en daarmee een abrupt einde aan zijn voetbalcarrière zag komen, kreeg 40% van de stemmen. Dries Mertens was de favoriet voor deze plek bij 25% van de stemmers, gevolgd door Dave van den Bergh, die veruit de meeste wedstrijden voor de Domstedelingen op de linksbuitenpositie speelde.

 

Trainer

Ook kon er gestemd worden op de trainer/coach, toch geen onbelangrijke functie bij een topvoetbalclub. De eer gaat naar Bert Jacobs, die met 22% van de stemmen verkozen werd om het Elftal Van De Halve Eeuw te leiden. De oefenmeester die de tactiek van georganiseerde chaos volgde; de tegenstander gek maken met aanvallend voetbal. Want: ‘Jezelf ingraven, dat doe je op het strand.’