Elftalleider met oog voor perfectie (1)

Voetbal Robert Jan van der Horst

Enige standvastigheid kan Cock van den Helder niet worden ontzegd. De inwoner van Wilnis is dertig jaar getrouwd, komt al 45 jaar in De Kuip bij de thuiswedstrijden van Feyenoord en is aan zijn 18e seizoen bezig als elftalleider van CSW 1. ‘En ik werk inmiddels zeventien jaar voor een sloopbedrijf in Uithoorn – als administrateur - en dáárvoor 24 jaar voor ABN-AMRO op de optiebeurs.’

Cock van den Helder

Het was op 17 december 2014 dat Van den Helder in het zonnetje werd gezet door CSW. Hij was toen 12,5 jaar elftalleider bij Combinatie Sportclub Wilnis, zo dacht de dorpsvereniging. Van den Heuvel kan een glimlach niet onderdrukken als het jubileum ter sprake komt. ‘Maar volgens mijn vrouw was het een jaar te laat. Ach, dat heb ik toen maar zo gelaten. Ik ga ervan uit dat ik in 2001 ben begonnen.’

Zijn betrokkenheid bij CSW is niet vanzelfsprekend, al zal Van den Heuvel het tegendeel beweren. Hij komt namelijk niet weg uit Wilnis. Van den Helder groeide op in Noorden (bij Nieuwkoop), voetbalde bij de plaatselijke club NSV en verhuisde naar Mijdrecht, op amper vijf kilometer gelegen van Wilnis. Toen het gezin zich uiteindelijk in Wilnis vestigde, gingen zijn twee zoons op voetbal. Uiteraard was CSW de meest voor de hand liggende optie.

Het gezin Van den Helder – geen familie van oud-voetbaltrainer Sjaak van den Helder – is inmiddels onlosmakelijk verbonden aan de dorpsclub. ‘Mijn vrouw zelfs nog eerder dan ik. Ze begon al met het draaien van bardiensten toen ik nog geen functie had. Toen mijn zoons bij CSW gingen spelen, werd ik als vanzelf hun elftalleider. Als je namelijk bij het elftal van je zoons staat te kijken, initiatief neemt en dingen aangeeft, dan word je vanzelf gevraagd.’

 

Dorpsgemeenschap

Het kostte Van den Helder, zijn vrouw Marijke en de twee zoons dan ook geen moeite zich een plaats te verwerven in de kleine dorpsgemeenschap van Wilnis die uit zo’n vijfduizend zielen bestaat. ‘Dat is heel makkelijk gegaan. Ik heb altijd gezegd: als je zelf maar wilt. Je moet er dus wel iets voor doen. Je weet bijvoorbeeld dat elke club vrijwilligers tekort komt. Nou, waar wacht je dan op? Later was ik ook nog betrokken bij de organisatie van een mini-kamp voor de jeugd. Dan gaat het proces van settelen eigenlijk heel snel.’

Omdat Van den Helder ook nog wel eens bij het eerste elftal stond te kijken, werd hij, tot zijn eigen verbazing, ineens gevraagd om elftalleider te worden van de kroonelf. ‘Daar heb ik wel even over moeten nadenken. Mijn zoons werden inmiddels ook wat ouder en kwamen op een leeftijd dat ze in de middag gingen spelen. Als elftalleider van het eerste – CSW speelt in de klasse A (District West I) van het zaterdagvoetbal – kon ik ze dan niet meer of veel minder zien voetballen. Ik ben er echter toch ingestapt, hoewel mijn schoonvader het me ontraadde. ‘Ik zou het niet doen’, zei hij, ‘dat kost alleen maar geld.’

Maar noem Van den Helder, vanwege al zijn verdiensten, geen Mister CSW. ‘Nee, die titel verdien ik niet’, klinkt het vastberaden en bescheiden. ‘Daarvoor komen wel anderen, mensen van vroeger, in aanmerking. Wie? Rinus Both bijvoorbeeld, jarenlang vlagger bij het eerste, hij draait nu nog bardiensten. En zijn broer Ronald Both. En Wiebe Steen, Erik van Dijk (‘die doet allerlei technische dingen voor de club’) en John Groenwegen (‘hij speelde jarenlang in het eerste en is nu leider van het team waarin zijn dochter voetbalt’).

 

Lees hier deel 2 van het interview met CSW in aanloop naar de derby tegen Breukelen op 6 april. Later deze week ook een gesprek met FC Breukelen op deze site.