Eline van Rooijen Nederlands kampioen op achtervolging

Baanwielrennen Redactie

Het NK baanwielrennen in Alkmaar heeft de sporters in de regio Utrecht verschillende medailles opgeleverd. Zo veroverde Schalkwijker Jan-Willem van Schip driemaal een zilveren medaille en was er zelfs goud voor junior Eline van Rooijen uit Woerden. Beiden hebben hun eerste schreden op de piste gezet bij wielervereniging Het Stadion.

Met de nationale titel op de individuele achtervolging was de koek nog niet op voor de pas 16-jarige Van Rooijen. Ze won ook nog eens brons op de keirin. Op de 200 meter sprint werd ze uitgeschakeld in de kwartfinale door Joan de Bruyn uit Bergeijk, die daarmee revanche nam voor haar nederlaag in de finale van de achtervolging.

Joris Kroon is nog niet zover. De junior uit Schalkwijk werd achtste op de puntenkoers en elfde op de 1 kilometer tijdrit. Op de scratch kan de jongeling, eveneens van Het Stadion, ook nog veel progressie boeken, hij werd op dat onderdeel vijftiende.

Zijn dorpsgenoot Jan-Willem van Schip is ongetwijfeld een lichtend voorbeeld voor Kroon. Na eerder in Apeldoorn Nederlands kampioen te zijn geworden op het omnium deed Van Schip, die op 4 januari start in de Zesdaagse van Rotterdam, het in het Sportpaleis in Alkmaar nog eens ‘dunnetjes’ over. Hij pakte drie zilveren medailles, op de onderdelen scratch, de puntenkoers en de koppelkoers. Wim Stroetinga uit Nijkerk haalde als derde ook het podium op de scratch, maar bleef in de puntenkoers steken op de negende plaats. Goud was er op de scratch voor Roy Eefting en op de puntenkoers voor Yoeri Havik, die liefst drie ronden voorsprong had op het peloton. Van Schip pakte twee ronden.

Stroetinga haalde op de slotdag alsnog de hoogste trede van het podium. Hij won met Havik de koppelkoers, voor Van Schip en Dion Beukeboom.

Bij de elitevrouwen was er een tweede medaille voor Roxane Knetemann. De Nijkerkse die eerder zilver had bemachtigd op de puntenkoers, evenaarde die prestatie met Amy Pieters op de koppelkoers. Kirstie van Haaften uit De Meern viel met Winanda Spoor net naast het podium.