Ellen van Dijk draagt steentje bij aan wereldtitel Chantal Blaak

Wielrennen Hans van Ommeren

Ellen van Dijk heeft het WK 2017 in Bergen afgesloten met een vijftiende plaats in de wegwedstrijd. Nederland was torenhoog favoriet voor het goud, maar dat Chantal Blaak degene was die het eremetaal zou veroveren was een grote verrassing. Zij was halverwege de koers ten val gekomen en had veel krachten moeten aanspreken om weer te kunnen aansluiten bij het peloton.

Blaak demarreerde in de zenuwslopende laatste omloop van 19 kilometer uit een kopgroep van zeven rensters met daarin drie Nederlandse vrouwen. Anna van der Breggen, de olympische wegkampioene, en Annemiek van Vleuten, vier dagen eerder wereldkampioene tijdrijden, hielden tactisch de benen stil. ‘Niet achter een ploeggenoot aan’ luidden immers de stalorders en hoewel ze beiden blaken van de ambities gunden ze Chantal Blaak haar ultieme sportmoment. Solo kwam de 27-jarige renster uit Zuidland glunderend over de finish. Achter Blaak ging het zilver naar de Australische Katrin Garfoot en het brons naar de Deense Amalie Dideriksen. Annemiek van Vleuten werd vierde, Anna van der Breggen achtste. Marianne Vos was in 2013 de laatste Nederlandse vrouw die de regenboogtrui veroverde.

Voor het eerst reden de vrouwen ruim 150 km op het WK en dat was te zien aan het fink uitgedunde peloton. Daarin kwam Ellen van Dijk nog tamelijk monter binnen. De bescheiden Woerdense was niet als favoriete van start gegaan omdat het heuvelachtige parkoers minder geschikt is voor haar, maar ze was niet te beroerd om hand- en spandiensten te verrichten voor de andere oranjevrouwen.

Van Dijk zal met gemengde gevoelens terugkijken op het WK wielrennen in Noorwegen. Dat begon al op de eerste dag met een hoogtepunt voor de geboren Harmelense. Team Sunweb, met daarin Ellen van Dijk en ook de Woerdense Floortje Mackaij, was de snelste in de ploegentijdrit en troefde daarme favoriet Boels-Dolmans af. Twee dagen later verliep de individuele tijdrit minder succesvol. Van Dijk baalde van de vijfde plaats, waardoor ze naast het podium belandde en dat was wel haar doel geweest.

In de wegwedstrijd tenslotte had Van Dijk ook haar aandeel in de wereldtitel van Nederland, minder zou ook een fikse tegenvaller zijn geweest omdat Oranje duidelijk over de sterkste equipe beschikte.

 

Marijn van den Berg

Bij het door vele valpartijen ontsierde WK voor junioren kon Marijn van den Berg uit De Meern zich niet tonen in de frontlinie. Hij eindigde als 64ste, op bijna zeven minuten van de winnaar. Dat was de Deen Julius Johansen, een boom van een junior die in zijn sterke lijf voldoende energie had om solo aan te komen. Beste Nederlander werd Daan Hoole met een 19e plaats. Thymen Arensman streed in de finale serieus mee om brons, maar werd vlak voor de meet ingelopen door het peloton. Minne Verboom van De Volharding kon een goede klassering vergeten nadat hij lek had gereden.