Ellen van Dijk blij met ‘Hel van het Noorden’ voor vrouwen

Wielrennen Redactie

Het wordt –nog steeds onder voorbehoud- een kort wielerseizoen voor de vrouwelijke profs maar daarin kunnen ze hun hart ophalen. Bijvoorbeeld in de klassieker Parijs-Roubaix, door hun mannelijke collega’s verguisd maar ook verafgood. Voor het eerst mogen de rensters aan de bak in de ‘Hel van het Noorden’. ‘Fantastisch’, zegt Ellen van Dijk uit Woerden. ‘Een droom die uitkomt.’

Enkele weken na de mannen weten nu ook de vrouwen hoe de kalender ervoor het tweede deel van het jaar uit gaat zien. Mits het coronavirus voldoende is ingedamd. Het is proppen geworden om alle belangrijke wedstrijden een datum te geven, maar dan kan er wel vrijwel continu gekoerst worden. Het wielerseizoen van de vrouwen opent net als bij de mannen op 1 augustus met de Strade Bianche, vorig jaar gewonnen door Annemiek van Vleuten. De geboren Utrechtse zal vooral uitzien naar de Giro Rosa, een van haar lievelingswedstrijden die ze vorig jaar volledig naar haar hand zette. De rittenkoers door Italië staat gepland van 11 tot en met 19 september.

Belangrijke vrouwenkoersen zijn verder de gerenommeerde Boels Ladies Tour in Nederland (1-6 september), La Course, de eendagswedstrijd in het kader van de Tour de France (op 29 augustus wanneer de Tour start), Luik-Bastenaken-Luik (4 oktober), de Amstel Gold Race Ladies (10 oktober), de Ronde van Vlaanderen (18 oktober) en Parijs Roubaix op 25 oktober. Die kasseienklassieker is een primeur voor de vrouwen. Tot grote vreugde van Ellen van Dijk. De oersterke locomotief uit Woerden voor de camera van Studio Sport: ‘Dat hebben we eigenlijk te danken aan het coronavirus, anders had die niet op onze kalender gestaan.’

De vrouwen reageerden enigszins verbolgen toen door de UCI enkele weken geleden het programma van de mannen werd gepresenteerd, althans in grote lijnen, en er geen woord aan hen werd gewijd. ‘Het heeft kennelijk geholpen dat er een beetje stampij is gemaakt,’ grijnst Van Dijk. ‘Ik vind het in elk geval fantastisch dat we Parijs-Roubaix mogen rijden’, aldus de renster van het Amerikaanse Trek Segafredo die vorig jaar in de tweede seizoenshelft aan het revalideren was van onder meer een bekkenbreuk. Vanwege het late tijdstip in het jaar is er een aardige kans dat de ‘Hel van het Noorden’ uitmondt in een slijtageslag.

Het seizoen van de vrouwen wordt afgesloten met een aardig toetje. Aan het eind van de Vuelta mogen ze van 6 tot en met 8 november koersen in de Madrid Challenge.