Ellen van Dijk buigt op EK weer voor Marlen Reusser

Wielrennen Redactie

Het beloofde op voorhand een duel te worden tussen Ellen van Dijk en Marlen Reusser en dat werd het ook. Net als vorig jaar moest de wereldkampioene tijdrijden op het Europees kampioenschap genoegen nemen met zilver in deze discipline. Bij het enige tussenpunt had de Zwitserse tien seconden voorsprong op Van Dijk en dat gat bleek te groot, al knabbelde de Woerdense nog wel de helft van de achterstand af. Knap was de derde plaats van Riejanne Markus.

Uiteindelijk bedroeg het verschil na 24 kilometer vijf seconden. Na EK-goud in 2016, 2017, 2018 en 2019 moest Van Dijk net als vorig jaar buigen voor Reusser. Het parcours van het EK tijdrijden leek de Woerdense  op het lijf geschreven en ze deed er in haar regenboogtrui ook alles aan, maar vergeefs. Op het klimmetje direct na de start maakte Reusser het verschil. Daarnaast had de Zwitserse enig mentaal voordeel toen ze de voor haar gestarte Lisa Brennauer in het vizier kreeg, een ideaal mikpunt. Ze haalde de Duitse ook in, wat altijd een paar tellen scheelt.

In de hotseat zat lange tijd de Nederlandse Riejanne Markus. Ze werd op het eind dus wel gepasseerd door de twee favorieten, maar het brons werd met vreugde begroet.

Zondag is de wegrace van de vrouwen. Topfavoriet op het voornamelijk vlakke parcours is sprintster Lorena Wiebes.