Ellen van Dijk consolideert koppositie in Friesland

Wielrennen Redactie

Ellen van Dijk heeft goede vooruitzichten om de eerste wielerwedstrijd dit jaar in Nederland op haar naam te schrijven. Na twee etappes heeft de Woerdense nog steeds de leiding in de driedaagse Bloeizone Fryslan Tour, voorheen de Healthy Ageing Tour. Die etappekoers werd de afgelopen jaren al viermaal gewonnen door Van Dijk. In de tweede etappe consolideerde ze in Friesland de voorsprong die ze op de eerste dag had opgebouwd.

De renster van de Amerikaanse formatie Trek-Segafredo sloeg toe in de openingstijdrit van ruim 14 kilometer van en naar Surhuisterveen. De Woerdense rekende af met onder meer haar landgenote Riejanne Markus (7 seconden trager) en de Zwitserse specialiste Marlen Reusser (25 seconden), die in Tokio achter Annemiek van Vleuten olympisch zilver had gewonnen. De rest van het veld gaf nog veel meer toe. Zo leverde Mischa Bredewold uit Hoogland (38ste) maar liefst 1.47 minuut in.

Ellen van Dijk. Foto: Trek-Segafredo

Overigens kreeg de organisatie kritiek over het parcours van de tijdrit. Dat bleek niet hermetisch afgesloten voor de rensters. Onder meer Aafke Soet van Jumbo-Visma had moeite om tegemoet komende scholieren te ontwijken.

De tweede etappe mondde uit in een massasprint. Lonneke Unneken van SD Worx was de rapste in Bakkeveen, een alert koersende Van Dijk haalde met de achtste plaats ook de toptien.