Ellen van Dijk en Annemiek van Vleuten berusten in zilver

Wielrennen Redactie

Geen nieuwe wereldtitel voor Nederland op de mixed relay, ondanks dat de vrouwen met Ellen van Dijk en Annemiek van Vleuten er tot en met de laatste meter van de 44,5 km voor knokten. Zilver was de beloning voor de oranje equipe. Het goud ging naar Duitsland, waardoor Tony Martin in stijl afscheid nam als profrenner. ‘Der Panzerwagen’ had al vier wereldtitels op zak met de individuele tijdrit, nu kwam er nog een regenboogtrui met de landenequipe.

De drie Nederlandse mannen passeerden halverwege als zesde de finish. Bauke Mollema, Koen Bouwman en Jos van Emden, die in de individuele tijdrit twaalfde was geworden, hadden een achterstand van 42 seconden op de Italianen, met wereldkampioen Filippo  Ganna als de grote motor.

Die achterstand leek niet onoverkomelijk voor de kersverse wereldkampioene tijdrijden Ellen van Dijk, olympisch kampioene Annemiek van Vleuten en Riejanne Markus die Anna van der Breggen verving. Dat klopte ook, het gat met Italië werd helemaal gedicht. Alleen waren de Duitse vrouwen, met onder meer Lisa Brennauwer en Lisa Klein, oersterk. Zijn behielden op de finish een voorsprong van 12 seconden op de Hollandse vrouwen. Derde werd Italië op 37 seconden, vijfhonderdste voor de Zwitserse ploeg.

Na het goud twee jaar geleden toen de mixed relay voor het eerst deel uitmaakte van het WK-programma, nu dus zilver voor het oranje zestal. Van Emden mag dan op leeftijd zijn (36), de Schiedammer die ooit bij De Volharding in Utrecht reed, toonde aan dat hij nog altijd goed kan stoempen. Al waren het de drie rensters die de grootste bijdrage leverden. Zij noteerden bij de vrouwen ook de snelste tijd van het hele veld.