Ellen van Dijk en Lorena Wiebes op hoogste trede ereschavot

Wielrennen Redactie

Ellen van Dijk is vijf seconden tekort gekomen om de zevendaagse Lotto Thüringen Ladies Tour op haar naam te schrijven. Wel was de Woerdense de snelste in de afsluitende tijdrit. De winst die ze boekte was echter te weinig voor de eindzege. Lorena Wiebes uit Mijdrecht won de Omloop van de IJsseldelta.

Van Dijk legde zondag het 18,7 kilometer lange parkoers af in een tijd van 26,38 minuten. Haar grootste concurrente Lisa Brennauer werd tweede op twee seconden, Lucinda Brand completeerde het podium. Voorafgaand aan de tijdrit had Van Dijk die de hele week bij de besten was gefinished een achterstand van zeven seconden op Brennauer. Die verkleinde ze dus nog wel in de tijdrit, maar het was onvoldoende om de Duitse van de troon te stoten. Brand werd derde achter Van Dijk. Floortje Mackaij, ploeggenote van Van Dijk bij Team Sunweb, eindigde als dertiende in de tijdrit en werd negende in het eindklassement.

Lorena Wiebes uit Mijdrecht heeft haar tweede UCI-zege binnen. Het pas 19-jarige talent van Parkhotel-Valkenburg was in de Salverda Omloop van de IJsseldelta de snelste na ruim 130 kilometer.  Ploeggenote Anne de Ruiter uit Polsbroek klasseerde zich als 27ste. Eerder won Wiebes al de 7-Dorpenomloop Aalburg.

 

Jan-Willem van Schip

In de Ronde van Luxemburg, met een gedevalueerd deelnemersveld, eindigde Jan-Willem van Schip op 17.17 minuten achter winnaar Andrea Pasqualon uit Italië. De steile berghellingen waren te veel voor zijn grote lijf, maar de Schalkwijker van Roompot-Nederlandse Loterij koerste toch zeker niet anoniem. In de eerste etappe behoorde hij tot een kwartet vluchters die bijna vijf minuten pakten. Met nog twintig kilometer te gaan slonk de voorsprong tot veertig seconden, voor Van Schip het sein om te demarreren. Hij hield lang stand, maar capituleerde vier kilometer voor de meet. De overige etappes waren te zwaar voor de eerstejaars prof om een rol van betekenis te kunnen spelen.