Ellen van Dijk geeft in Ede vijf tellen toe op Marianne Vos

Wielrennen Redactie

Ellen van Dijk is er niet in geslaagd de proloog van de Simac Ladies Tour op haar naam te schrijven. Op een parcours van 2,4 kilometer in Ede dat zo vlak was als een biljartlaken gaf het krachtmens uit Woerden vijf seconden toe op Marianne Vos. De kopvrouw van Jumbo-Visma is al viermaal gekroond tot winnares van deze Nederlandse etappekoers, voorheen de Boels Ladies Tour, en heeft goede vooruitzichten op een vijfde eindzege. Zondag finisht het peloton in Arnhem.

Geklommen hoefde er niet te worden in de proloog in Ede. De enige hoogteverschillen waren de drempels in de straten. De Simac Ladies Tour is de enige etappekoers in de Benelux die onder de UCI Women’s WorldTour valt, de Champions League in het wielrennen. Veel wereldtoppers bij de vrouwen doen er aan mee, uitgezonderd wereldkampioen Anna van der Breggen en olympisch kampioen tijdrijden Annemiek van Vleuten.

De proloog werd een secondenspel. Stuk voor stuk beten de specialisten zich stuk op de tijd van Vos (3.01 minuut, een gemiddelde van ruim 47 km per uur). Van Dijk bleef nog het meest bij haar in de buurt. De renster van Trek-Segafredo zal de eindzege nog niet uit haar hoofd hebben gezet. In 2014 won Van Dijk de ronde, destijds de Holland Ladies Tour, al eens.

Uit de regio zijn voorts Lorena Wiebes en Mischa Bredewold van de partij. Het sprintkanon uit Mijdrecht eindigde knap als vijfde met een achterstand van zeven seconden. De komende dagen krijgt ze nog kansen genoeg op een ritzege. Voor Bredewold (23ste op 12 seconden) is het vooral haar krachten meten met gelouterde profs. De renster uit Hoogland die rijdt voor de opleidingsploeg Parkhotel Valkenburg heeft dit seizoen al enkele goede resultaten geboekt.