Ellen van Dijk goud waard voor ploeggenote Elisa Balsamo

Wielrennen Redactie

Wanneer Elisa Balsamo een koers wint is de kans groot dat haar ploeggenote Ellen van Dijk een bedankje krijgt. De Woerdense reed verschillende malen het gat dicht in de vrouweneditie van Gent-Wevelgem, waardoor de wielerklassieker met een sprint beslist werd. En dat is een kolfje naar de hand van de Italiaanse wereldkampioene. Zeker wanneer Lorena Wiebes er niet (meer) bij is. De rappe Mijdrechtse was na een val voortijdig afgestapt.

Bij de laatste beklimming van de Kemmelberg was Wiebes al niet meer vooraan te vinden. Terwijl haar ploeggenote Floortje Mackaij van DSM de koers controleerde lukte het Wiebes niet een succesvolle achtervolging op touw te zetten en ze gaf er de brui aan. Daarmee verdween een van de grote favorieten van het toneel in de Vlaamse klassieker die op verzoek van de vrouwen zelf een zwaarder parcours had gekregen.

Ellen van Dijk (Trek-Segafredo) hield intussen een waakzaam oog bij de ontwikkelingen in het uitgedunde peloton. Ze neutraliseerde telkens uitlooppogingen en had nog energie over om Balsamo in stelling te brengen. De laatste kilometer ging in met Mischa Bredewold uit Hoogland aan kop van de groep. De renster van Parkhotel Valkenburg zag vervolgens de pure sprintsters over zich heen denderen. Balsamo klopte Marianne Vos die te laat op gang leek te komen en won in de regenboogtrui opnieuw een WorldTour-koers.

Historie

Bij de mannen schreef de Eritreeër Biniam Girmay historie. Hij is de eerste renner van het Afrikaanse continent die een Europese klassieker heeft gewonnen. De 21-jarige Girmay, van de relatief kleine Belgische ploeg Intermarché-Wanty-Gobert, won de sprint van vier vluchters. Christophe Laporte werd tweede, Dries van Gestel derde. Dylan van Baarle was erg actief, maar ontbrak in de finale en moest genoegen nemen met plaats 41. Beste Nederlander was een neo-prof uit De Meern. Marijn van den Berg bevond zich in de achtervolgende groep en eindigde op plek 23.