Ellen van Dijk houdt stand in extreem zware slotetappe

Wielrennen Redactie

Na een enerverende slotetappe onder extreem zware omstandigheden is Ellen van Dijk voor de vierde maal eindwinnaar geworden van de Healthy Ageing Tour. De 34-jarige Woerdense moest wel alles uit de kast halen om haar voorsprong te behouden. Vanaf de start was er een spervuur van aanvallen op het parcours op en rond de VAM-berg in Drenthe. Uiteindelijk won Lonneke Uneken solo, Van Dijk hield nog 6 seconden over op de Duitse Brennauer.

De basis voor de eindzege had Ellen van Dijk een dag eerder gelegd in de tijdrit bij Lauwershoog. De ene na de andere renster werd op het parcours in de kop van Groningen door haar ‘opgeraapt’ en ze finishte ruim als snelste.

In de slotrit vrijdag ging Van Dijk van start met 23 seconden voorsprong op Amy Pieters. Die wist echter een sterke ploeg achter zich, SD Worx, en de vraag was dan ook of Van Dijk tegen het blok opgewassen zou zijn.

Ja dus, zij het nipt. Van Dijk had nog wel een beetje steun van een ploeggenoot van Trek-Segafredo maar moest het toch vooral zelf opknappen. SD Worx bleef haar bestoken met aanvallen en stuurde Uneken, een 21-jarig talent, vooruit. Die reed op een gegeven moment zelfs virtueel in de leiderstrui, maar de taaie en gelouterde Woerdense die hoopt geselecteerd te worden voor Tokio, gaf zich niet gewonnen.

Met behulp van enkele andere kanshebbers die ook nog droomden van de eindzege werd het verschil met Uneken verkleind. Emma Norsgaard en Lisa Brennauwer namen in de slotfase nog afstand van Van Dijk, maar  kwamen een paar tellen tekort. Ze werden achter Uneken respectievelijke tweede en derde, maar Van Dijk finishte als vierde. In het eindklassement werd Brennauer tweede op zes seconden en Norsgaard derde op twaalf seconden. Uneken werd voor haar strijdlust beloond met de vierde plaats.

 

Slagveld

De etappe mondde door de extreme omstandigheden met kou en regen uit in een waar slagveld. Slechts 34 rensters haalden de finish. Onder de uitvallers Lorena Wiebes die twee dagen daarvoor hard was gevallen maar de volgende dag gewoon weer op de fiets was geklommen. De Mijdrechtse had dat voor een groot deel te danken doordat ze op het moment dat ze de grond raakte doorrolde en zo haar val wist te breken. Dat leidde tot een gevatte reactie op de populaire site Wielerflits: ‘Ze rolde zoals de Braziliaanse voetballer Neymar bij een schwalbe. Maar terwijl Neymar daarna drie maanden moet herstellen van die schwalbe, zat Wiebes de volgende dag weer op haar fiets.’