Ellen van Dijk na prachtige solo Europees kampioen

Wielrennen Redactie

Ellen van Dijk heeft een glanzende titel aan haar toch al rijke palmares toegevoegd. In de Italiaanse stad Trento veroverde de profrenster uit Woerden na een ijzersterke race de Europese titel op de weg. De sterrentrui kwam haar toe want Van Dijk was ongeveer halfweg koers uit het peloton ontsnapt met drie andere rensters die ze vervolgens stuk voor stuk sloopte. De uittredende Europees kampioen Annemiek van Vleuten werd negende.

De vrouwen reden op een parcours van 13,2 kilometer  dat achtmaal moest worden afgelegd. Het Nederlandse smaldeel telde liefst acht rensters. Floortje Mackaij nam de plaats in van Anna van der Breggen, die zich niet fit voelde en mogelijk ook het WK moet missen waarop ze afscheid wil nemen als actief renster.

Met nog zo’n vijftig kilometer voor de boeg kreeg de koers een Woerdens tintje. Ellen van Dijk bevond zich in de kopgroep die al was uitgedund tot drie, terwijl Mackaij zich vooraan het peloton genesteld had om de voorsprong van haar stadgenote – en vroegere teamgenote bij Sunweb – te verdedigen. Door het continue beuken van de ijzersterk rijdende Van Dijk moest ook de Duitse Romy Kasper eraf en bleef alleen Soraya Paladin nog over. Maar ook die wist Van Dijk te slopen.

Met nog een ronde te gaan had Van Dijk 53 seconden. Maar in het peloton begon de concurrentie zich te roeren. Vooral de Zwitserse Marlen Reusser, Europees kampioen tijdrijden, en de Duitse Liane Lippert probeerden het gat dicht te rijden. Van Vleuten en Demi Vollering namen in de achtervolging een controlerende rol op zich, waardoor er een gaatje bleef. Van Dijk had het zichtbaar zwaar op de laatste beklimming, maar in de afdaling kon de grote molen er weer op en met een big smile passeerde ze de finish. Met vier Europese titels op de tijdrit – dit jaar werd ze tweede – plus nu een titel op de weg is de Woerdense de meest succesvolle renster in de nog korte geschiedenis van de EK.

Annemiek van Vleuten werd achter Lippert (tweede) en Rasa Leleivyte uit Litouwen (derde), negende, Floortje Mackaij eindigde op plaats twaalf. Opvallend was dat Marianne Vos op een gegeven moment zomaar moest lossen.

 

Marijn van den Berg

Hij was verreweg de snelste in de sprint, alleen was dat de sprint van de tweede groep. Marijn van den Berg onderstreepte daarmee wel dat hij tot de sterkste renners in Europa behoort bij de beloften. De achtste plaats zal niettemin een tegenvaller zijn, temeer daar de zeven vluchters die voorop reden verschillende malen bijna werden teruggepakt. Maar ze behielden hun voorsprong van een tiental seconden en uiteindelijk ging de titel naar Thibaut Nys, zoon van de voormalige veldrijder Sven Nys.

 

Geen Amersfoorts succes

Twee rensters die afkomstig zijn van WV Eemland maakten hun debuut op een EK, maar zowel Mischa Bredewold als Nienke Vinke lukte het niet mee te strijden om de medailles. Bij de vrouwen-junioren was onder meer Vinke vooral in het begin erg actief, maar de Nederlandse meiden misten de beslissende slag. De Europese titel was voor de Duitse Linda Riedmann. Anna van der Meiden was de beste Nederlandse met de negende plaats, Nienke Vinke werd twaalfde.

Bredewold had bij de beloften-vrouwen rugnummer 1, maar ze reed de zware koers niet uit. De Italiaanse Silvia Zanardi werd Europees kampioen, voor multitalent Kata Blanka Vas uit Hongarije die ook al goed reed op het WK mountainbike en straks een van de tegenstandsters wordt van Puck Pieterse in het veld. Beste Nederlandse was Shirin van Anrooij met een zesde plaats, eveneens sterk in de cyclocross.