Ellen van Dijk net als vorig jaar tweede op NK tijdrijden

Wielrennen Redactie

Anna van der Breggen is Nederlands kampioen tijdrijden geworden. Ellen van Dijk uit Woerden werd tweede, als derde op het podium kwam Lucinda Brand. Annemiek van Vleuten die met Van der Breggen de olympische tijdrit gaat rijden, stelde met een vierde plaats enigszins teleur. Scherprechter in het parcours van bijna 30 kilometer was een oude vuilnisbelt, ongevormd tot de Muur van Emmen met een maximaal stijgingspercentage van 16 procent.

Het NK van de vrouwen kende een topbezetting met onder meer het duo dat Nederland zal vertegenwoordigen op de Olympische Spelen. Het parcours bestond uit twee lokale ronden van bijna 15 kilometer met een beklimming van zo’n 400 meter.

Na de eerste ronde had wereldkampioene Anna van der Breggen de snelste doorkomsttijd. Ellen van Dijk was de nummer twee op 11 seconden, Lucinda Brand volgde op 22 seconden en Annemiek van Vleuten gaf zelfs 23 tellen toe. Lange tijd had Demi Vollering de snelste eindtijd achter haar naam. De eerste die daar onder dook was Brand. Ploeggenote Van Dijk van Trek-Segafredo zette vervolgens een nieuwe toptijd neer. Het wachten was op de wereldkampioene. Van der Breggen verzwakte niet in het tweede deel, integendeel. Ze liep nog twee seconden uit op Van Dijk (39.58 tegen 40.11) die net als vorig jaar genoegen moest nemen met zilver. Van Vleuten, vorig jaar voor de vierde maal Nederlands kampioen in de race tegen de klok, zag haar achterstand nog een stuk groter worden. De Utrechtse van geboorte kwam op 53 seconden van Van der Breggen binnen en ook al is Tokio nog ruim een maand weg, het zal toch pijn gedaan hebben. Floortje Mackaij uit Woerden werd achttiende.

 

Marijn van den Berg

Marijn van den Berg pakte op het NK voor beloften brons. De renner uit De Meern was niet opgewassen tegen de gebroeders Mick en Tim van Dijke. De eerste pakte bij de nationale titel ondanks een val op het eind. Hij bleef zijn broer vijf seconden voor. Van der Berg finishte op 40 seconden van de winnaar.