Ellen van Dijk trotseert het best de Vlaamse elementen

Wielrennen Redactie

Zo lang mogelijk wachten en dan toeslaan. Het is een beproefde tactiek van Ellen van Dijk, waarmee ze dit seizoen al tweemaal succes had. Eerder won ze de Omloop van het Hageland, woensdag schreef de Woerdense van topploeg Team Sunweb de semiklassieker Dwars door Vlaanderen op haar naam. Met een derde plaats voor ploeg- en stadgenote Floortje Mackaij.

Van Dijk die tot de beste tijdrijders ter wereld behoort, sprong vijf kilometer voor de finish weg uit een kopgroep. Ze hield het tempo hoog en soleerde naar de zege. In de door wind, regen en kasseien uitermate zware koers voerden de Nederlandse vrouwen de boventoon. Amy Pieters won de sprint om de tweede plaats van Floortje Mackaij, waardoor er een Oranje gekleurd podium was. Annemiek van Vleuten eindigde als vijfde.

Bij de mannen konden Veenendaler Dylan van Baarle (Sky) en Schalkwijker Jan-Willem van Schip (Roompot-Nederlandse Loterij) geen rol van betekenis spelen. Dat was niet zo vreemd want hun ploegen reden niet mee in de vernieuwde koers, die graag als laatste test wil fungeren voor de Ronde van Vlaanderen. Eindelijk domineerden een keer de Belgen in eigen land. Yves Lampaert koos het juiste moment om weg te springen en zegevierde net als vorig jaar. Mike Teunissen van Team Sunweb verstoorde een compleet Belgisch feestje, Sep Vanmarcke werd derde.