Ellen van Dijk verdedigt Europese titel tijdrijden

Wielrennen Redactie

Ellen van Dijk verdedigt maandag 24 augustus haar Europese titel tijdrijden. De EK-wegwielrennen zijn in de Franse plaats Plouay en duren tot en met 28 augustus. De 33-jarige profrenster uit Woerden is opnieuw kandidaat voor het goud, maar kan zware concurrentie verwachten van met name haar landgenote Anna van der Breggen. In de wegwedstrijd heeft Nederland met Lorena Wiebes een ijzersterke troef als het op een sprint aan komt.

Bij de vrouwen verschijnt Nederland op oorlogssterkte in Frankrijk. Bij de mannen laten verschillende toppers verstek gaan omdat een paar dagen later de Tour de France begint. En daar mikt de Nederlandse formatie Jumbo-Visma op de gele trui in Parijs, hetzij voor Tom Dumoulin of Steven Kruijswijk dan wel voor de Sloveen Primoz Roglic. Vanwege het drukke programma bij de mannelijke profs doet Nederland niet mee aan de mixed team-relay en de individuele tijdrit voor de mannen.

Vorig jaar presteerde Nederland uitzonderlijk goed op de EK-wegwielrennen in Alkmaar. Nu het er naar uitziet dat er dit jaar geen WK komt – in elk geval niet in Zwitserland – zal de Europese titelstrijd wat meer cachet krijgen.

 

Heuvelachtig

De wegwedstrijden zijn op een heuvelachtig parcours van bijna 14 kilometer, waarin een viertal beklimmingen zijn opgenomen. De mannen rijden de omloop dertien keer, de vrouwen acht keer. Of het zwaar genoeg zal zijn voor wereldkampioene Annemiek van Vleuten, die niet start in de individuele tijdrit, is de vraag. Wordt de finish bereikt met nog een forse groep dan zal Nederland vermoedelijk de kaart uitspelen van Marianne Vos of Lorena Wiebes, afhankelijk van wie er in de finale nog fris is. De Mijdrechtse Wiebes, per 1 juni rijdend voor Team Sunweb, is een van de rapste vrouwen van het peloton, zo niet de allerrapste.

De EK beginnen maandag 24 augustus met de individuele race tegen de klok voor alle categorieën. Er is daarvoor een glooiend parcours uitgezet van ruim 25 kilometer. Ellen van Dijk veroverde vorig jaar de kampioenstrui door de Duitse Lisa Klein bijna een halve minuut achter zich te houden. De dit jaar afwezige Lucinda Brand werd derde.

Marijn van den Berg uit De Meern is opgenomen in de ploeg van de beloften. Hij komt donderdag 27 augustus in actie in de wegwedstrijd over 136 kilometer. Die dag is ook de wegwedstrijd van de vrouwen. De mannen rijden een dag eerder, met Mathieu van der Poel als een van de favorieten.