Ellen van Dijk verdedigt in Australië regenboogtrui

Wielrennen Redactie

Ellen van Dijk en Annemiek van Vleuten zijn de Nederlandse troeven op het WK tijdrijden in Australië. Van Dijk laat het hele seizoen geen gelegenheid onbenut om de regenboogtrui die ze vorig jaar in België veroverde, te showen. Ook nu is ze kanshebber op eremetaal in de mondiale race tegen de klok. Evenals Van Vleuten, de olympisch kampioen in deze discipline. Het WK tijdrijden is op 18 september in Wollongong.

Met de tijdrit beginnen de wereldkampioenschappen wielrennen op de weg. Nederland mag overigens nog een derde rijdster in de strijd werpen en dat wordt de jonge Shirin van Anrooij. Ook in de wegwedstrijd heeft Nederland volop kansen. Van Vleuten en Marianne Vos zullen de speerpunten zijn in deze ongetwijfeld zware koers. Bondscoach Loes Gunnewijk: ‘Ik verwacht een wedstrijd die zowel klimmers als punchers kansen biedt. Het parcours is te zwaar voor de echte sprinters met circa 2600 hoogtemeters in totaal. In de eerste lus krijgen de rensters de Mount Keira voorgeschoteld, een klim van 8,5 kilometer. Vervolgens rijden zij zes keer het Wollongong City Circuit waar de Mount Pleasant in is opgenomen. Dat is een klim die lijkt op de Cauberg maar nog wat steiler is. Annemiek heeft op zowel klim- als lastige klassiekerparcoursen getoond voor de winst te kunnen gaan. Met Marianne hebben we een troef voor de finale waarin de punchers meer naar voren kunnen komen.’

Voor de elitevrouwen is ook Floortje Mackaij uit Woerden geselecteerd. Europees kampioene Lorena Wiebes ontbreekt en dat is begrijpelijk. De Mijdrechtse moet het hebben van haar sprint.

Nienke Vinke

Nienke Vinke is opgenomen in de oranje ploeg van de junior-vrouwen. De Amersfoortse zal zowel de wegwedstrijd als de tijdrit rijden. Op beide onderdelen pakte ze dit jaar de nationale titel. Vinke gaat volgend seizoen naar Team DSM.