Ellen van Dijk verovert op WK tijdrijden bronzen medaille

Wielrennen Redactie

Ellen van Dijk heeft in Italië brons veroverd op het WK tijdrijden. De Woerdense die voor de dertiende (!) maal present was op een mondiale race tegen de klok moest landgenote Anna van der Breggen (goud) en de Zwitserse Marlen Reusser voor zich dulden. Van Dijk werd te elfder ure opgeroepen om Annemiek van Vleuten te vervangen die in de Giro Rosa haar pols brak bij een valpartij, maar hoogstwaarschijnlijk wel zaterdag in de wegrace zal starten.

Van der Breggen lijkt met een engeltje op haar schouder te fietsen. Ze won vorige week de Giro Rosa nadat klassementsleider Van Vleuten had moeten opgeven met een gebroken pols, het gevolg van een valpartij buiten haar schuld. In de WK-tijdrit was de wereldkampioene van vorig jaar Chloe Dygert hard op weg om haar titel te prolongeren. Bij het tussenpunt had de Amerikaanse bijna een halve minuut voorsprong op de eerstvolgende, Marlen Reusser. Totdat Dygert die dit seizoen helemaal niet op de weg en louter op de baan had gereden, een bocht verkeerd inschatte. Op spectaculaire wijze vloog ze met fiets en al over de vangrail en opeens waren de verslagenen weer in de race voor het goud.

Met buitenkansjes weet Van der Breggen, in 2016 al winnares van olympisch goud na een val van koploopster Van Vleuten, wel raad. Ze versnelde in het tweede deel van de race en passeerde in tijd Reusser. Ook Van Dijk had een snel tweede deel van de race gereden en finishte op 31 seconden van Van der Breggen als derde.

De geblesseerde Van Vleuten acht de kans groot dat ze zaterdag met een speciale brace om haar gebroken pols meedoet aan de wegrace. Vorig jaar werd ze wereldkampioen in het Engelse Yorkshire en ze wil die titel niet zonder slag of stoot opgeven, vooral omdat het parcours rond het autocircuit van Imola haar bijzonder goed ligt. De artsen hebben haar het groene licht gegeven, verklaarde Van Vleuten die vrijdag de knoop definitief doorhakt.