Ellen van Dijk wint tijdrit in Healthy Ageing Tour

Wielrennen Redactie

Storm en een vlak parcours, het zijn ideale omstandigheden voor Ellen van Dijk. De diesel uit Woerden won overtuigend de tweede etappe van de Healthy Ageing Tour, een tijdrit over 14,4 kilometer. Ze nam tevens de leiding in het algemeen klassement. De slotetappe van deze meerdaagse koers in het noorden van Nederland is bij de VAM-berg in Drenthe waar al eens het NK is gehouden. Van Dijk verdedigt 23 seconden op de nummer twee.

Ellen van Dijk. Foto: Trek-Segafredo

De start van de tijdrit was in verband met de storm enkele uren uitgesteld. De vrouwen reden over een uitgezet parcours aan de Zeedijk bij Lauwersoog.  Van Dijk gold vooraf als een van de favorieten in de race tegen de klok. De Woerdense, die al driemaal de eindzege behaalde in de Healthy Ageing Tour,  wil zich in het voorseizoen in de kijker rijden voor de olympische tijdrit in Tokio. Hoewel ze vanwege de storm geen gebruik kon maken van haar speciale tijdritfiets haalde ze verschillende rensters in die voor haar gestart waren. Ze finishte na 20.53, ondanks de tegenwind een gemiddelde van ruim 41 kilometer per uur. Onder meer de Duitse Lisa Klein beet zich stuk op de tijd van Van Dijk, die al een paar jaar uitkomt voor de Amerikaanse ploeg Trek-Segafredo.

Uiteindelijk werd Amy Pieters tweede op 26 seconden en de Duitse Lisa Brennauer derde op een halve minuut.

Verrassend was dat ook Lorena Wiebes uit Mijdrecht aan de start verscheen nadat ze een dag eerder in volle snelheid hard gevallen was. Wonder boven wonder had de renster van DSM daarbij niets gebroken. Ze finishte na 24.15, nog ruim voor de jonge Eline van Rooijen uit Woerden (24.51) die deel uitmaakt van een KNWU-selectie.