En weer spookte het in Zwolle

Voetbal Hans van Echtelt

In de slotfase van PEC tegen FC Utrecht gingen de gedachten van menige supporter weer uit naar de vorige editie van deze confrontatie. Toen verspeelde de Domstedelijke formatie immers binnen luttele minuten een riant lijkende 1-3-voorsprong om uiteindelijk met 4-3 te verliezen. Een soortgelijk doemscenario lag opnieuw op de loer maar Joris van Overeen voorkwam met een redding op de doellijn dat weer dezelfde uitslag als destijds op het Zwolse scorebord zou verschijnen.

Niet weer 4-3 dus maar het spookte geducht in Zwolle. Aanvankelijk leek er geen vuiltje aan de lucht want de traditiegetrouw rimpelloos benutte strafschop van Simon Gustafson leek een ideaal scenario te bieden voor de bezoekers. Lekker op de counter loeren en op die manier de marge vergroten. Niets bleek minder waar. Binnen enkele minuten had Mike van Duinen geprofiteerd van een verkeerde inschatting van Mark van der Maarel en het stond al weer gelijk.

Na rust diende zich nieuwe rampspoed aan toen de debuterende Jeroen Zoet zich verkeek op een afstandsschot van Kenneth Paal. Een situatie die deed denken aan de treffer van Maher in Galgenwaard toen Zoet nog doelman was bij PSV en ook aan de grond genageld stond bij het schot van afstand dat op hem werd afgevuurd. Hoe dan ook, FC Utrecht moest nu proberen om een 2-1-achterstand weg te werken. Hetgeen leek te lukken via Gyrano Kerk en invaller Issah Abass die Dalmau was komen vervangen.

Met minuut 88 op de klok leek niets een Utrechtse driepunter in de weg te staan. Maar Zwolle zou Zwolle niet zijn wanneer er geen verrassing in het scoreverloop zou volgen. Dat gebeurde prompt via Yuta Nakayama die geheel vrijstaand (!) in het strafschopgebied de verste hoek kon uitzoeken. Dat het drama voor FC Utrecht niet opnieuw compleet is geworden, dankt trainer John van den Brom aan de reflex van Joris van Overeem, precies twintig seconden voor het eindsignaal van Kamphuis.