Energiek IJCU Dragons knokt zich terug in finaleserie

IJshockey Robert Jan van der Horst

Een scheurtje veroorzaken bij Nijmegen. Dat was wat ijshockeycoach Stefan Collard beoogde in de derde finalewedstrijd om het kampioenschap van de eerste divisie. Na twee eerdere nederlagen (9-4 en 6-3) moest IJCU Dragons zaterdagavond het derde duel winnen om nog in de race te blijven. Het ‘do-or-die-duel’ op De Vechtsebanen werd uiteindelijk met 5-2 gewonnen. Missie geslaagd.

IJCU Dragons lijkt zich terug te knokken in deze best-of-five-serie. Over de krachtsverhouding in de eerste wedstrijd bestond geen twijfel, Nijmegen was op alle fronten beter. Dat lag al iets anders vrijdagavond 25 maart in Nijmegen, ondanks de 6-3 nederlaag. Het was een duel dat twee periodes gelijk opging, maar waar de ruime bezetting op de strafbank door IJCU-spelers in het derde part mede debet was aan de tweede nederlaag.

Zaterdagavond 26 maart zag op De Vechtsebanen de wereld er ineens heel anders uit voor IJCU Dragons. In een stemmige en behoorlijk gevulde ijshal was de Utrechtse formatie duidelijk de bovenliggende partij. De ploeg speelde energiek en met overtuiging, maar maakte het zichzelf ook nog nodeloos moeilijk. Dat was op het moment dat de bezoekers bij de riant lijkende Utrechtse voorsprong van 3-1 terugkwam tot 3-2 en de spanning te snijden was toen Nijmegen zo’n vijf minuten voor tijd door een Utrechtse straf een overtal-situatie kreeg. Het was in een scrimmage dat veldspeler Nigel Zwiers de al verslagen doelman Shane Sturkenboom op de doellijn assisteerde en daarmee de gelijkmaker voorkwam. Mede door deze cruciale redding werd Zwiers in de kleedkamer uitgeroepen tot man of the match.

Scheur

Een trotste coach Stefan Collard hoopt na deze ‘wederopstanding’ van zijn selectie dat ‘het scheurtje’ ‘een scheur’ is geworden. ‘Alles viel zaterdagavond op z’n plek. Het is altijd leuk dat als je afspraken met elkaar maakt, dat je deze ook in de wedstrijd terug ziet. Ik voelde vrijdag al dat we op de goede weg waren, maar toen viel het niet onze kant op. Nu wel. En het is mooi dat het dan ook gebeurt.’

Feit is dat IJCU Dragons door de zege van zaterdag een vierde duel in deze serie, die gaat over drie gewonnen wedstrijden, heeft afgedwongen. Collard: ‘Deze nederlaag is een klap voor Nijmegen. Terwijl wij met de wedstrijd sterker worden. De terechte thuisnederlaag in de eerste ontmoeting wijt ik aan onervarenheid van deze jonge selectie. Maar van deze overwinning worden ze alleen maar sterker.’

Het vierde duel in deze beste-of-five wordt vrijdagavond 1 april (aanvang 20.30 uur) gespeeld in Nijmegen. Een eventueel allesbeslissende vijfde wedstrijd wordt op 2 april gespeeld op De Vechtsebanen, aanvang 20.30 uur. Collard: ‘Het zou mooi zijn als we op eigen ijs de titel kunnen pakken, maar daarvoor zullen we toch echt eerst in Nijmegen moeten winnen.’

IJCU Dragons – Nijmegen, zaterdagavond 26 maart: 8.55, 1-0  Nigel Zwiers (power-play);  31.47, 2-0 Justus Bos; 36.56, 2-1 Floris Vooren; 39.02, 3-1 Justin van Baarsen; 51.00 3-2, Jay Plamont; 58.27, 4-2 Indy Bontan; 58.48, 5-2, Justin van Baarsen. Aantal schoten op het doel: IJCU Dragons 49; Nijmegen 27.

Titel vrouwen

IJCU Dragons miste zaterdagavond tegen Nijmegen overigens keepster Elaine Wilkes en international Nicky Collard. Beiden speelden eerder op de dag mee bij het combinatieteam van onder meer Dordrecht en Utrecht om de nationale titel bij de vrouwen. Coach Stefan Collard – slechts voor deel aanwezig vanwege verplichtingen bij het eerste team van IJCU Dragons – en assistent-coach Corina Collard – inderdaad de vrouw van – zagen het combinatieteam met 4-3 in overtime winnen van Heerenveen.