Er komt toch een NK dammen, maar dan achter de computer

Dammen Redactie

Het Nederlands kampioenschap dammen wordt dit jaar vanwege het coronavirus op internet gespeeld. Blikvanger is oud-wereldkampioen Roel Boomstra, geen onbekende naam in Soest. Het NK online vindt alleen plaats bij de mannen en zal drie dagen in juli omvatten. Er worden speciale maatregelen getroffen dat er niet wordt ‘vals gespeeld’. Het toernooi is een initiatief van Sven Winkel, jarenlang vaste kracht bij Denk en Zet in Culemborg.

De 27-jarige Roel Boomstra kwam in een ziekenhuis in Utrecht ter wereld. Op jonge leeftijd meldde zijn vader zijn hoogbegaafde zoon aan bij de schaakvereniging in Soest, maar dat werd geen succes. Bij damvereniging DVSB, tegenwoordig Damclub Baarn Soest, voelde Roel zich daarentegen thuis. Hij kreeg individuele begeleiding en ontwikkelde zich razendsnel. Dat ging zo door, ook toen de familie naar het noorden verhuisde. Al op 10-jarige leeftijd wist hij wat hij wilde worden: wereldkampioen dammen en dat lukte in 2016 en in 2018.

Boomstra oogt bepaald niet als een nerd, een imago dat nog steeds een beetje kleeft aan schakers en dammers. Als alles goed gaat speelt de Groninger begin 2021 om de wereldtitel tegen de Russische tienvoudig wereldkampioen Alexander Georgiev.

Dat de topdammer Soest nog niet vergeten is blijkt wel uit berichten op Facebook, waarin hij in het verleden de deelnemers aan het jaarlijkse schooldamtoernooi veel plezier wenst.

 

Niet spieken

Het NK online wordt gehouden op 24, 25 en 26 juli. Het toernooi kent negen ronden en de spelers krijgen per partij 15 minuten, plus 10 seconden per zet, het zogenaamde rapid-tempo. De partijen worden gespeeld via het internetdamplatform Lidraughts.org en zijn daar ook voor publiek zichtbaar. Een koppeling met YouTube zorgt ervoor dat de spelers in beeld zijn.

Uiteraard moeten de spelers het op eigen kracht doen en mogen ze geen gebruik maken van damprogramma’s of andere hulp. De arbiter kijkt via een webcam mee met de computerschermen en de spelers. Daarnaast wordt met behulp van een damprogramma de ‘menselijkheid’ van de zetten in de gaten gehouden.