Erwin l’Ami sluit Tata Steel af met gedeelde vijfde plaats

Schaken Redactie

Met een gedeelde vijfde plaats in de Challengers-groep heeft Erwin l’Ami het Tata Steel Chess Tournament afgesloten. De profschaker uit Woerden vergaarde 7,5 punt uit 13 partijen. Een vroege nederlaag werd ruimschoots gecompenseerd met drie overwinningen. Winnaar in zijn groep werd de Rus Kovalev, wereldkampioen Magnus Carlsen zegevierde in de hoofdgroep.

Russen, een Wit-Rus, een Oekraïner. Gelukkig zijn schakers alleen oorlogszuchtig op het bord met de 64 velden. Voor Erwin l’Ami maakte het weinig uit welke nationaliteit zijn tegenstanders hadden in de Challengers-groep van het 81ste Tata Steel Chess Tournament in Wijk aan Zee. De 33-jarige grootmeester uit Woerden trof ook Duitsers, een Canadees, Hongaar, Indiër, Kazak en twee landgenoten in misschien wel het populairste schaakevenement ter wereld, dat zijn reputatie opbouwde onder de naam Hoogovens-schaaktoernooi.

Uit het hele land trekken in januari (club)schakers naar Wijk aan Zee om deelgenoot te zijn van de unieke ambiance. Voor L’Ami gaat het om meer dan genieten. Hij is al jaren schaakprof, leeft van de sport en dan is een goed resultaat meer dan welkom. Ook al was de Challenge niet de sterkste groep, de tegenstand was enorm aangezien tien van de veertien deelnemers de titel van internationaal grootmeester hebben.

L’Ami, die al jaren in de competitie een vaste waarde is bij meesterklasser En Passant in Bunschoten/Spakenburg, sloot zondag het toernooi af in stijl. Zijn laatste opponent, de Duitse damesgrootmeester Elisabeth Pähtz, verliet de speelzaal met een kogelronde nul.