Esmé Scherrenberg als districtskampioene naar NK

Judo Roberto Cancian

Door districtskampioene te worden van Midden Nederland heeft de 15-jarige judoka Esmé Scherrenberg uit IJsselstein zich geplaatst voor het Nederlands Kampioenschap onder 18 dat op 9 maart aanstaande in Den Haag wordt gehouden. ‘Heel gaaf. Wanneer de loting goed is dan liggen er zeker kansen. Ik hoop dat dat dus mee zit’, geeft ze aan.

Bij de districtskampioenschappen Midden-Nederland die op 16 februari in Ede gehouden werden had ze drie partijen op één dag. ‘De eerste pot, tegen een judoka met de zwarte band, had ik al heel snel gewonnen met ippon. De tweede partij, tegen een meisje met de bruine band, duurde iets langer maar die won ik uiteindelijk ook met ippon. Daarna volgde de finale tegen een trainingsgenootje en die duurde best lang omdat er geen score kwam. Een verlenging moest er voor zorgen dat er een winnaar kwam. Die won ik ook omdat mijn tegenstandster een diskwalificatie kreeg. Ze stapte onder andere twee keer buiten de mat en kreeg een straf kreeg vanwege passiviteit. Dat betekende direct de winst voor mij’, legt de scholiere van het Oosterlicht College in Vianen uit.

In November mag de bruine band draagster die uit komt bij vrouwen onder 18 tot 70 kilo examen doen voor de zwarte band. ‘In die maand word ik 16 jaar maar als ik Nederlands kampioen tot 18 jaar wordt, dan krijg ik ook mijn zwarte band. Wel zal ik dan alsnog tot mijn verjaardag moeten wachten voordat ik hem om mag.’ Daar wil ze best op wachten, dat zou betekenen dat ze de Nederlandse titel al binnen heeft. De judoka traint richting de NK gewoon als anders. ‘Ik ga niet specifiek anders trainen, ik doe gewoon de trainingen die ik normaal maak. Wel zorg ik er voor dat ik de trainingen harder maak door bijvoorbeeld op Papendal, waar ik ook train, andere tegenstanders te kiezen. Verder ga ik aan de slag met mijn techniek en kracht.’